Svinjska krača v pečici

Morda vas zanima

- Oglas -

Ljubitelji svinjine ne morejo mimo pečenke iz svinjske krače. Če ima še hrustljavo zapečeno skorjico, mehko in sočno sredino, prilogo, ki se je pekla skupaj s kračo, postanemo zmagovalci dneva. Še bolje bo, če uporabljamo sveža zelišča.

Potrebujemo:

  • svinjska krača s kožo – približno 2 kg
  • 1/2 kg krompirja
  • 1/2 kg gomoljaste zelenjave (korenček, koromač, gomolj zelene …)
  • 1 por
  • 2 čebuli
  • 1 česen
  • 3 žlice gorčice
  • pol litra suhega belega vina
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • šopek majarona, peteršilja in timijana
  • sol, poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Postopek

1Kračo operemo in osušimo s papirnato brisačo. Z ostrim nožem večkrat po dolgem zarežemo v kožo – pazimo, da ne zarežemo mesa.

2V posodi pripravimo pasto iz  oljčnega olja, gorčice, soli, popra, sesekljanega peteršilja, listkov timijana in osmukanega rožmarina. S to pasto na debelo premažemo celotno kračo in jo vtiramo tudi v zareze v koži vse do mesa. Kračo pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku.

3Naslednji dan očistimo zelenjavo: krompir razpolovimo, čebulo olupimo in narežemo na polovice, korenček ostrgamo in narežemo. Poru očistimo zelene dele in ga narežemo na kolobarje, česen olupimo. Zelenjavo razporedimo na namaščen pekač. Na sredino postavimo marinirano kračo, prilijemo vino (vina ne polivamo po krači), pekač pokrijemo z alu folijo  in postavimo v pečico, ki smo jo predgreli na 180 stopinj Celzija.

4Pečemo 2 uri, nato vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo folijo in temperaturo pečice zvišamo na 220 stopinj Celzija. Pečemo še približno pol ure, da se kožica hrustljavo zapeče.

Nasvet

5Kračo postavimo iz pečice na desko, pustimo počivati vsaj deset minut in jo narežemo. Postrežemo skupaj z zelenjavo in krompirjem, ki sta se pekla poleg krače, in polijemo s sokom od pečenja.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -