Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami

Znam svetuje

Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami nam prinašajo piščanca, prepojenega z okusom gorčice in v gobovi omaki, kar je, verjemite, super kosilo.

Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami in njihov okus

Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami ponujajo izjemno okusno in bogato kulinarično izkušnjo. Meso piščanca, skrbno kuhano v omaki, je sočno in nežno, okus gobic pa se odlično prepleta s teksturo kuhanega piščanca.

Gorčica doda rahlo ostrino, ki se lepo ujema z bogastvom masla, medtem ko belo vino dopolni jed z rahlo kislostjo. Česen prispeva h globini arome, oljčno olje pa zaokroži jed z nežno pikantnostjo. Svež šopek peteršilja na koncu doda svežino in barvo.

Piščančje meso je bogato z visokokakovostnimi beljakovinami, ki so ključne za rast in obnovo telesnih tkiv. Poleg tega vsebuje pomembne vitamine in minerale, kot so vitamini B-kompleksa, železo, cink, fosfor, kalij in magnezij, ki podpirajo različne funkcije v telesu.

Vitamin A in D, ki ju vsebuje piščančje meso, sta pomembna za zdravje kože, vida in kosti. Nizka vsebnost maščob in kalorij, zlasti če odstranimo kožo, naredi piščančje meso za zdravo in hranljivo izbiro.

Gorčična omaka je odličen dodatek

Gorčična omaka je znana po svoji značilni ostrini in posebnem okusu. Njene značilnosti vključujejo:

  1. Ostrina: Gorčična omaka je znana po pikantnosti, ki jo prinaša gorčično seme. Njegovo ostro noto takoj prepoznamo in nam odpre apetit.
  2. Aromatičnost: Poleg ostrine ima gorčična omaka tudi značilen vonj in okus, ki izhajata iz gorčičnih zrn.
  3. Raznolikost: Obstaja več vrst gorčičnih omak, vključno s tistimi, ki vsebujejo cela zrna gorčice ali pa so bolj gladke in kremaste. Vsaka ima svoje posebnosti in se lahko uporablja na različne načine.
  4. Uporaba v kulinariki: Gorčična omaka se pogosto uporablja kot začimba ali dodatek različnim jedem, vključno s prelivom za solate, omakami za meso in omakami za sendviče. Njena univerzalnost ji omogoča, da dopolni različne vrste jedi.
  5. Kislost: Nekatere gorčične omake vsebujejo tudi kis, kar doda rahlo kislost in uravnoteži ostrino.

Gorčična omaka je v svetu kulinarike cenjena zaradi svoje unikatne kombinacije ostrine, arome in vsestranske uporabe. Semena gorčice vsebujejo številna hranila, ki vključujejo:

  1. Beljakovine: Semena gorčice so vir beljakovin, kar je pomembno za gradnjo in obnovo telesnih tkiv.
  2. Vlaknine: Gorčična semena vsebujejo prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdravo prebavo.
  3. Maščobe: Semena vsebujejo tudi maščobe, vključno z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki so koristne za zdravje srca.
  4. Minerali: Gorčična semena so bogat vir mineralov, kot so kalcij, magnezij, fosfor in kalij.
  5. Vitamini: Semena vsebujejo tudi nekatere vitamine, vključno z vitaminom A, vitaminom C in vitaminom K.
  6. Antioksidanti: Gorčična semena vsebujejo antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali.

Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami in njihova prehranska vrednost

Približna prehranska vrednost na eno porcijo (približno 1 piščančje bedro z omako):

  • Energijska vrednost: 400-500 kcal
  • Beljakovine: 25-30 g
  • Maščobe: 25-30 g
    • Nasičene maščobe: 8-10 g
  • Ogljikovi hidrati: 10-15 g
    • Sladkorji: 2-4 g
  • Vlaknine: 2-4 g
  • Mikroelementi: Železo, cink, fosfor
  • Vitamini: B-kompleks, vitamin D, vitamin A

Piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami predstavljajo jed, bogato z beljakovinami, saj piščančje meso zagotavlja kakovostne beljakovine za rast in obnovo tkiva. Dodatek gob prinaša vlaknine in mikrohranila, medtem ko oljčno olje prispeva mononenasičene maščobe, koristne za srce. Gorčica v omaki dodaja okus in aromo ter vsebuje kurkumin, ki krepi zdravje.

Sestavine za piščančja bedra v gorčični omaki z gobicami

  • 4 piščančja bedra
  • 200 g gobic, najboljši so jurčki
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici gorčice
  • 30 g masla
  • 250 ml piščančje jušne osnove
  • 100 ml belega vina
  • sol
  • šopek svežega peteršilja

Postopek

1Piščančja bedra operemo in obrišemo s papirnatimi brisačami. V ponev, ki je primerna za v pečico, damo oljčno olje in maslo, segrejemo v vanjo damo piščančja bedra s kožo navzdol. Pražimo štiri minute do zlato rjave barve, obrnemo in pražimo še štiri minute. Bedra vzamemo iz ponve in shranimo na toplem.

2Gobice očistimo in narežemo na manjše koščke. Damo jih v ponev, v kateri smo cvrli piščanca. Gobe dušimo dve minutki. Dodamo še nasekljan česen in pražimo še minuto, prilijemo belo vino in na zmerne ognju nekaj minut kuhamo, da izgine volj po alkoholu.

3Dodamo še piščančjo osnovo in gorčico in kuhamo nekje pet minut. Poskusimo in po potrebi dosolimo, lahko dodamo tudi malo popra in timijana.

4Pečico predgrejemo na 200 °C. V ponev dodamo ocvrta piščančja bedra, pokrijemo z alu folijo in postavimo za 30 minut v pečico. To je ravno toliko časa, da je piščančje meso pripravljeno in ostane sočno.

5Posujemo še s svežim peteršiljem in postrežemo.

Če te zanima …

kako lahko gorčična semena uporabimo v zdravstvene namene:

  1. Gorčična obloga za lajšanje bolečin:
    • Naredite pasto iz gorčičnih semen in vode ter jo nanesite na boleče ali napete mišice. Obloga naj bo na koži le nekaj minut. Izogibajte se dolgotrajnemu stiku gorčice z občutljivimi deli kože.
  2. Spodbujanje prebave:
    • Majhno količino gorčičnih semen vključite v prehrano za spodbujanje prebave. Vendar pa to storite zmerno, saj lahko prevelika količina povzroči neželeno draženje.
  3. Pomiritev kašlja in izkašljevanje:
    • Dodajte nekaj gorčičnih semen v tople napitke, kot je čaj, za lajšanje kašlja in spodbujanje izkašljevanja.
  4. Masažno olje za sprostitev mišic:
    • Gorčična semena lahko dodate v masažno olje, ki se uporablja za lajšanje napetosti in sprostitev mišic.
  5. Krepitev lasišča:
    • Nekateri trdijo, da lahko gorčična semena, ko se uporabljajo v maski za lase, spodbujajo krvni obtok na lasišču in s tem prispevajo k zdravju las.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite