Goveji golaž

Morda vas zanima

Za dober golaž si morate vzeti kar nekaj časa. Da je res okusen, ga kuhamo približno štiri ure, najboljši pa je seveda naslednji dan. Meso mora biti kvalitetno, junečje ali od mladega bika.

Sestavine

  • 1 kg bočnika
  • 1 kg čebule
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 jabolko
  • 1/2 litra čiste, vroče jušne osnove
  • 1 žlica sladke rdeče paprike
  • 1 mala žlička ostre paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • majaron
  • lovor
  • česen
  • sol
  • poper
  • 0,5 dl oljčnega olja ali žlica svinjske masti

Priprava

1Meso narežemo na kocke. V večjo kozico damo olje ali svinjsko mast in na njem kocke mesa na hitro ocvremo. Poberemo ga iz posode (s pinceto za meso) in shranimo na toplem.

2Medtem čim bolj drobno nasekljamo čebulo. Razmerje med mesom in čebulo je vedno 1:1. To je tudi najbolj zamudno delo. Lahko si pomagamo z električnim sekljalnikom, ampak izgubimo na kvaliteti, saj nam čebula lahko zagreni. Raje jo naribajmo s strgalnikom, takim kot za jabolka.

3Nasekljano čebulo damo v olje, kjer smo cvrli meso, dodamo žličko soli in majhno žličko sode bikarbone. Tako se bo čebula prej razpustila. V bistvu spusti veliko vode naenkrat in ko ta izpari, dodamo sesekljan česen. Ko zadiši, dodamo še meso in ne pozabimo niti na tekočino, ki jo je spustilo. Premešamo, zalijemo z rdečim vinom, in pustimo vreti dve minuti, da alkohol izhlapi.

4Dodamo vse začimbe, zalijemo z vročo jušno osnovo, pokrijemo in zmanjšamo ogenj. Jabolko olupimo, naribamo in dodamo v golaž. S pektinom iz jabolka se bo golaž zgostil.

5Tako ga kuhamo vsaj tri ure, lahko tudi dlje. Vsake toliko časa ga premešamo, po potrebi dolivamo juho. Poskusimo ga, po potrebi dodamo kakšno začimbo, eni prisegajo na kumino, ampak jaz je ne dam. Lahko dodamo timijan ali dosolimo oziroma dodamo še malo pikantne paprike.

6Po treh urah ga ugasnemo in pustimo, da se ohladi.

Nasveti

7Ohlajenega spravimo v hladilnik. Naslednji dan ga samo pogrejemo in pripravimo prilogo, na primer njoke, ocvrte krompirjeve svaljke, testenine … lahko pa tudi samo kruh.

Prejšnji članekSlivov kompot
Naslednji članekPrežganje
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -