Česnovi buhteljni

Znam svetuje

Mehki, dišeči česnovi kruhki, ki jih lahko postrežemo k različnim solatam ali juham.

Sestavine

  • 800 g mehke bele moke
  • 350 ml mlačnega mleka
  • 1 jajce
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 10 strokov česna
  • 50 g masla
  • 40 ml oljčnega olja
  • 2 žlici sveže nasekljanega peteršilja

Postopek

1Najprej pripravimo kvasec, v mlačnem mleku raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut. Medtem olupimo in na drobno nasekljamo 7 strokov česna.

2Moko obvezno presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, dodamo eno jajce, na rob pa potresemo sol, nasekljan česen in oljčno olje. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, in sicer toliko časa, da testo samo odstopi od posode. Nato pa gnetemo še na roke, dokler se ne lepi več. Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno eno uro, da naraste na dvojni volumen. Stresemo ga na pomokano površino in še enkrat dobro pregnetemo.

3Iz testa oblikujemo manjše kroglice in jih polagamo na pekač, ki smo ga namastili z oljem. Med njimi pustimo malo prostora, ker bodo narasle. Na toplem jih postimo vzhajati še dobre pol ure.

4Medtem pečico segrejemo na 180°C. Vzhajane štručke premažemo s 40 ml oljčnega olja in pečemo 35-40 minut, da se lepo zlato-rumeno obarvajo.

5Medtem nasekljamo še ostale stroke česna, dodamo sveže nasekljan peteršilj, ščepec soli in stopljeno maslo. Dobro premešamo.

6Pečene buhteljne vzamemo iz pečice, še vroče premažemo s česnovim maslom in postrežemo tople.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite