Domača goveja juha

Morda vas zanima

Vzemite si čas za kuhanje domače goveje juhe, ki zmeraj tako dobro tekne.

Sestavine

  • 1 kg govedine s kostmi
  • 3 korenja
  • 1 korenina peteršilja
  • 0,25 gomoljne zelene
  • polovico paradižnika
  • 1 manjši por
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 ščepec soli
  • 6 zrn črnega popra
  • 1 lovorjev list
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica majarona
  • 1 vejica zelene
  • malo luštreka

Priprava

1Goveje meso in kosti operemo in obrišemo. Por operemo. Korenček in korenino peteršilja ostrgamo in razrežemo na četrtine. Zeleno in čebulo olupimo ter razrežemo na večje kose. Iz nekaj vejic peteršilja, timijana, majarona in zelene naredimo zeliščni šopek.

2V večji lonec vlijemo 2,5 litra hladne vode, dodamo meso, povečamo ogenj in hitro zavremo. Ko juha zavre, temperaturo zmanjšamo, da tekočina komaj opazno brbota. S površine s penovko pridno pobiramo pene.

3Ko se na površini nehajo delati pene, lonec pokrijemo toliko, da uhaja iz njega para in na majhnem ognju kuhamo še 90 minut.

4Juho odkrijemo in dodamo vso zelenjavo, poper, lovor, neolupljene stroke česna, luštrek in zeliščni šopek. Če se nam zdi, da je povrela velika količina vode, dodamo še vrele vode. Lonec napol pokrijemo in juho kuhamo še eno uro. Solimo, a komaj deset minut pred koncem kuhanja.

5Juho odstavimo in pustimo stati 10 minut, da se ohladi in zbistri. Nato jo precedimo skozi gosto žičnato cedilo.

6Juhi dodamo prikuho, kot so rezanci, ribana kaša ali nenazadnje jušne kroglice ter jo potresemo s peteršiljem ali drobnjakom. Serviramo jo lahko tudi z narezanim mesom in zelenjavo iz juhe.

Nasveti

7Za kuhanje goveje juhe so najbolj primerni vrat, bočnik, rep, flam, prsi ali rebra.

Prejšnji članekČemaževi polpeti
Naslednji članekDomača jagodna marmelada
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -