Pečen puran

Znam svetuje

Peka purana je malo večji podvig, ampak vreden truda.

Sestavine

  • 1 puran
  • 1 šopek pomladnih čebulic
  • 2 jabolka
  • maslo
  • 400 g kostanja
  • 200 g mešanega mletega mesa
  • 50 g drobtin
  • 5 žlic kisle smetane
  • timijan
  • sol
  • poper
  • 4 gomolji zelene
  • 1 čebula
  • 3 korenčki
  • 1 steblo pora
  • olje
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 l piščančje jušne osnove

Priprava

1Če je potrebno, iz purana odstranimo drobovino. Nato ga od znotraj in od zunaj operemo z vodo, osušimo ter vanj vtremo sol in poper.

2Pripravimo nadev. Očistimo čebulice in jih narežemo na tanke kolobarje. Jabolka operemo s toplo vodo, narežemo na osmine, odrežemo peščice in narežemo na debelejše rezine.

3Segrejemo dve žlici masla in na njem čebulice z jabolki dušimo okoli 5 minut. Vse damo v posodo. Kostanj odcedimo, narežemo na kocke in dodamo v posodo. Drobovino operemo, na drobno narežemo in skupaj z mletim mesom popečemo na žlici masla. Vmešamo drobtine in vse dodamo kostanju in jabolkom. Vmešamo smetano, posolimo, popopramo in začinimo s timijanom in poprom. Purana napolnimo z nadevom in zapremo.

4Gomolje zelene očistimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Čebulice olupimo, razčetverimo in narežemo na trakove. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje. Por očistimo in narežemo na drobno.

5Pečico segrejemo na 220°C. V velikem pekaču segrejemo olje in purana v njem z vseh strani pečemo okoli 20 minut. Nato ga damo na pekač s prsmi navzgor, okoli njega pa nasujemo narezano zeleno, čebulo, korenje in por. Vse hitro popečemo. Dodamo lovorov list in rožmarin, posolimo, popopramo in zalijemo z jušno osnovo. Purana pečemo v segreti pečici približno eno uro in pol. Med tem ga pogosto polivamo s sokom. Nato pečico izklopimo in purana v njej pustimo počivati še okoli 20 minut.

6Omako in zelenjavo brez lovorovega lista in rožmarina odlijemo in na drobno sesekljamo. Nastalo omako zavremo, pustimo, da se zgosti, začinimo in ponudimo ob puranu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite