Porova pita

Znam svetuje

Preprosta za pripravo in okusna pita, ki jo lahko jemo kot predjed ali glavno jed, toplo ali mrzlo.

Sestavine

  • 2 veฤja pora
  • 2 jajci
  • 3 dl smetane za kuhanje
  • 100 g naribanega sira โ€“ edamec
  • 50 g sveลพe naribanega parmezana
  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • sol, poper
  • bazilika
  • kurkuma
  • muลกkatni oreลกฤek
  • ลกopek peterลกilja

Postopek

1Moko presejemo na delovno povrลกino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa nareลพemo zmehฤano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo, ฤe je presuho dodamo nekaj ลพlic mrzle vode.

2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC. Okroglo tvorilo namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Peฤemo 15 minut.

3Por oฤistimo, odstranimo zelene liste in ga nareลพemo na kolobarje.  V ponvi segrejemo dve ลพlici oljฤnega olja in na njem poduลกimo por, pribliลพno 5-7 minut. Odstavimo z ognja. V posodi zmeลกamo smetano za kuhanje z enim jajcem, posolimo, popopramo, damo ลกe malo muลกkatnega oreลกฤka in zaฤimbe po okusu.

4Peฤeno testo vzamemo iz peฤice, pustimo da se malo ohladi. Iz preostanka testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekaฤa, tako da naredimo 3 cm visok rob. Na testo najprej razporedimo duลกen pori, potresemo s sesekljanim peterลกiljem in zalijemo s smetano. Po vrhu potresemo ลกe nariban sir. Peฤemo ลกe pribliลพno pol ure.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite