Porova pita

Znam svetuje

Preprosta za pripravo in okusna pita, ki jo lahko jemo kot predjed ali glavno jed, toplo ali mrzlo.

Sestavine

  • 2 večja pora
  • 2 jajci
  • 3 dl smetane za kuhanje
  • 100 g naribanega sira – edamec
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • sol, poper
  • bazilika
  • kurkuma
  • muškatni orešček
  • šopek peteršilja

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo, če je presuho dodamo nekaj žlic mrzle vode.

2Pečico predgrejemo na 180°C. Okroglo tvorilo namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 15 minut.

3Por očistimo, odstranimo zelene liste in ga narežemo na kolobarje.  V ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem podušimo por, približno 5-7 minut. Odstavimo z ognja. V posodi zmešamo smetano za kuhanje z enim jajcem, posolimo, popopramo, damo še malo muškatnega oreščka in začimbe po okusu.

4Pečeno testo vzamemo iz pečice, pustimo da se malo ohladi. Iz preostanka testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekača, tako da naredimo 3 cm visok rob. Na testo najprej razporedimo dušen pori, potresemo s sesekljanim peteršiljem in zalijemo s smetano. Po vrhu potresemo še nariban sir. Pečemo še približno pol ure.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite