Preprosta za pripravo in okusna pita, ki jo lahko jemo kot predjed ali glavno jed, toplo ali mrzlo.
Sestavine
- 2 veฤja pora
- 2 jajci
- 3 dl smetane za kuhanje
- 100 g naribanega sira โ edamec
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 200 g moke
- 150 g masla
- sol, poper
- bazilika
- kurkuma
- muลกkatni oreลกฤek
- ลกopek peterลกilja
Postopek
1Moko presejemo na delovno povrลกino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa nareลพemo zmehฤano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo, ฤe je presuho dodamo nekaj ลพlic mrzle vode.
2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC. Okroglo tvorilo namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Peฤemo 15 minut.
3Por oฤistimo, odstranimo zelene liste in ga nareลพemo na kolobarje. V ponvi segrejemo dve ลพlici oljฤnega olja in na njem poduลกimo por, pribliลพno 5-7 minut. Odstavimo z ognja. V posodi zmeลกamo smetano za kuhanje z enim jajcem, posolimo, popopramo, damo ลกe malo muลกkatnega oreลกฤka in zaฤimbe po okusu.
4Peฤeno testo vzamemo iz peฤice, pustimo da se malo ohladi. Iz preostanka testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekaฤa, tako da naredimo 3 cm visok rob. Na testo najprej razporedimo duลกen pori, potresemo s sesekljanim peterลกiljem in zalijemo s smetano. Po vrhu potresemo ลกe nariban sir. Peฤemo ลกe pribliลพno pol ure.