Marinirane bučke na žaru z baziliko

Znam svetuje

Marinirane bučke na žaru z baziliko lahko pripravimo tako na žaru kot v ponvi. Postopek priprave je preprost, saj bučke vsaj eno uro namakamo v mešanici začimb in olja ter nato popečemo na žaru ali v ponvi.

Bučke so zelenjava, ki spada v družino buč. So nežnega okusa, uporabljajo se v različnih jedeh, kot so rižote, omake, enolončnice, zelenjavne priloge, solate, juhe in tudi kot nadev za pite in kruhke. Bučke so zelo zdrave, saj vsebujejo veliko vode, vlaknin, vitaminov in mineralov, hkrati pa so tudi nizkokalorične in primerne, ko imame različne prehranske načrte.

Sestavine za marinirane bučke na žaru z baziliko

  • 4 srednje velike bučke
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 žlička suhe bazilike

Postopek

1V skledi zmešajte oljčno olje, balzamični kis, sesekljan česen, sol, poper in suho, sveže zdrobljeno baziliko.

2Bučke operite in narežite na tanke rezine (približno pol centimetra debeline). Rezine bučk položite v skledo z marinado in jih dobro premešajte, da so v celoti prekrite z marinado.

3Pustite marinirati vsaj 30 minut, da se okusi dobro prepojijo.

4Na žar ali v ponvi segrejte malo olja. Bučke vzemite iz marinade in jih pecite na žaru ali ponvi, dokler ne postanejo zlate barve. Občasno jih obrnite, da se enakomerno zapečejo.

5Ko so bučke pripravljene, jih postrezite na krožniku in okrasite po želji. Marinirane bučke na žaru so odlična priloga k različnim jedem, še posebej k mesnim jedem in hamburgerjem.

Če te zanima …

… bučke so bogate z različnimi vitamini, med katerimi so najpomembnejši:

  • vitamin C, ki je pomemben antioksidant in ima pomembno vlogo pri krepitev imunskega sistema.
  • vitamin A, ki je ključen za zdravje oči, kože in sluznic. Vitamin A ima tudi vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema.
  • vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti.
  • vitamin B6, ki ima vlogo pri presnovi beljakovin in nastajanju rdečih krvničk.
  • folna kislina,, ki je pomembna predvsem za nosečnice in doječe matere, saj ima ključno vlogo pri razvoju ploda.
  • v bučkah so tudi kalij, magnezij in železo.

… bučke izvirajo iz Srednje Amerike, kjer so bile gojene že v času Majev in Aztekov. Španski osvajalci so jih v 16. stoletju prinesli v Evropo, kjer so postale zelo priljubljena zelenjava. Danes se bučke gojijo po vsem svetu, največ pa jih pridelajo v Italiji, Španiji, Franciji, ZDA in na Kitajskem.

… latinsko ime za bučke je Cucurbita pepo, kar pomeni “buča buča” v prevodu. Cucurbita pepo je vrsta buče, ki vključuje različne sorte bučk, pa tudi druge zelenjave, kot so buče, bučke in kumare.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite