Čokoladni biskvit brez jajc je dokaz, da je pecivo lahko vrhunskega okusa tudi brez tega dodatka.
Sestavine
Biskvit
- 2 skodelici jogurta
- 1 skodelica olja
- 1,5 skodelice sladkorja
- 2 skodelici gladke moke
- 2 zvrhani žlici kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
Preliv
- 100 g dobre temne čokolade
- 1 dcl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- košček masla
Priprava
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180°C. Za merjenje ostalih sestavin uporabimo lonček v katerem je bil jogurt. Prej ga seveda operemo in obrišemo, da se ga sestavine ne oprimejo.
2Vzamemo večjo skledo in v njej zmešamo jogurt, olje in sladkor. Izbira vrste sladkorja je poljubna. Lahko uporabimo trsnega, belega, kokosovega, lahko pa se poigramo z okusom in uporabimo sladkor, ki nam sicer prija v sladicah ali je močnejših okusov.
3Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo in presejemo, da izginejo grudice in se praški enakomerno premešajo. Suhe snovi primešamo k jogurtu z oljem in sladkorjem ter z lopatko dobro premešamo. Dobili bomo gladko čokoladno zmes.
4Zmes vlijemo jo v pekač poljubne oblike, ki smo ga prej namastili in narahlo potresli z moko. Testo vlijemo v pekač in ga z lopatko poravnamo.
5Pečemo ga okoli 25 minut. Če nismo prepričani ali je biskvit pečen, lahko stanje našega peciva preverimo z zobotrecem. Če se, ko zobotrebec izvelečemo iz testa, tega še vedno držijo mrvice testa, pustite biskvit še nekaj časa v pečici. Lahko pa vam namignemo, da po po 25 minutah peke, surovega testa ni pričakovati.
Preliv
6Preliv naredimo tako, da čokolado stopimo nad vodno kopeljo; torej, v večji lonec denemo nekaj vode, v to skledo pa položimo manjšo skledo s koščki čokolade, v kateri se bo zaradi toplote kipeče vode pod njo, ta stopila. Dodamo smetano, maslo in sladkor ter vse segrevamo, dokler se celotna zmes ne stopi.
8Skledo odstavimo in čokoladno zmes s kuhalnico dobro premešamo. Prelijemo jo čez topel biskvit, v katerega smo z zobotrebcem naredili luknjice. Čudoviti čokoladni biskvit brez jajc ohladimo in postrežemo.