Polenta s čemažem je odlična, lahka in okusna. Seveda je predvsem zaradi čemaža tudi zdrava, zaradi polente pa nasitna jed.
Čemaž ima mnogo imen, kot so divji česen, gozdni česen, medvedji luk in še kakšen česen, najbolj pomembno pa je, da tudi diši kot česen ter se prav po tem najbolje razlikuje od, na primer, šmarnice ali jesenskega podleska, s katerima ga najpogosteje zamešajo. Pa ne bi smeli, saj sta šmarnica in podlesek strupena, čemaž pa nadvse zdrav.
Čemaž nas očisti in pripravi na pomlad. Raje ga imamo kot česen, saj je tudi nežnejši in nas vabi, da zaužijemo vse njegove dele – od korenine do listov.
Sestavine za polento s čemažem
- 125 g koruzne moke
- 500 ml vode
- 1 žička soli
- 80 g listov čemaža
- 60 g orehovih jedrc
- 50 g parmezana
- sol
- oljčno olje
Postopek
1V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo koruzno moko.
2Polento, na nizki temperaturi kuhamo 40 minut, pri tem stalno mešamo.
3Ali pa, skuhamo instant polento po navodilih z embalaže 😊
4Orehe na hitro prepražimo na vroči ponvi brez maščobe. Pretresemo jih v čisto krpo in malo med rokami pomanemo, da odstranimo kožico.
5V mikser damo liste čemaža, malo oljčnega olja, orehe in na manjše koščke narezan parmezan. Mikser prižgemo in počasi ter postopoma dolivamo oljčno olje, da dobimo gladko omako.
6Na krožnike razporedimo kuhano polento, na vrh damo veliko žlico čemaževe omake in potresemo z grobo nasekljanimi orehi ali še bolje z indijskimi oreščki.