Pustni krofi s kislo smetano

Znam svetuje

Pustni krofi s kislo smetano so enako pomembni kot pustne maske. Te smo naredili po receptu, v katerem je še kisla smetana, ki jim da kremast okus.

Sestavine za pustne krofe s kislo smetano

  • 1 kg moke za krofe
  • 40 g kvasa
  • 4 jajca
  • 100 g masla
  • 6 žlic kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • sol
  • 300 ml mleka
  • marmelada za nadev
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1Moko presejemo in jo postavimo na toplo. Zdrobljen kvas premešamo z žličko sladkorja, tremi žlicami mlačne vode in dvema žlicama moke ter postavimo na toplo, da vzhaja.

2K moki zlijemo vzhajan kvas. Nato v mlačnem mleku razžvrkljamo jajca, maslo, kislo smetano, sladkor in sol. Mešanico zlijemo k moki in stepamo testo. Stepamo ga 15 minut. Ne smemo ga mesiti, temveč stepati. Testo mora biti mehko. Ko je testo toliko stepeno, da se loči od posode, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja. 1-1,5 ure.

3Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino prsta. Z obodom za krofe ali s kozarcem iz testa izrezujemo kroge. Na eno polovico kroga damo žličko marmelade in pokrijemo z drugo polovico testa. Drugo polovico obrnemo z zgornjo stranjo proti marmeladi. Oba kroga s prsti ob robu stisnemo in obrežemo s pripomočkom, ki ima malo manjši obod. Marmelada mora biti na sredini, drugače se krofi pri peki obračajo.

4Narejene krofe polagamo na prt, potresen z moko, med vsakim krofom pustimo malo prostora. Pustimo, da še enkrat vzhajajo.

5V kozico nalijemo za tri prste olja in ga segrejemo. Najprej za poskus ocvremo en krof. V olje ga spustimo tako, da je na vrhu zgornja, bolj vzhajana stran. Posodo pokrijemo, po 3-4 minutah krof obrnemo in cvremo na drugi strani 2-3 minute, tokrat ne pokrivamo.

6Ocvrte krofe polagamo na cedilo, nakar jih še vroče potresemo s sladkorjem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite