Ko se v pesto povežeta peteršilj in meta, dobimo slastno kombinacijo svežega okusa.
Potrebujemo
- 15 g svežih metinih lističev
- 15 g svežega peteršilja
- 20 g parmezana (lahko tudi sir pekorino ali zbrinc)
- 70 g pinjol
- 50 g oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke zeliščne soli
Priprava
1Semena pinjol na suho prepražimo, kar pomeni, da v ponev ob praženju ne dodamo olje. Ko so semena zlato rumena, jih damo na stran in ohladimo ter na grobo zmeljemo. Nato jih v možnarju stremo v pasto.
2Meti in peteršilju osmukamo liste in jih stremo – najbolje ročno v možnarju, seveda pa lahko uporabimo tudi multipraktik.
3Parmezan drobno naribamo in ga dodamo v zmes. Prilijemo še olje in dodamo sol, premešamo in damo v steklen kozarček s pokrovom. Olje mora plavati po vrhu, da se pesto ne izsuši. Na takšen način ga lahko imate v hladilniku do 6 mesecev.