Zamrznjen peteršilj za zimo

Znam svetuje

Svež peteršilj nam je na voljo večji del leta. Zmrznjen peteršilj pa pripravimo jeseni za ozimnico. Ponavadi imamo peteršilja vedno preveč, zato ga nikar ne zavrzimo.

Peteršilj je dvoletna rastlina, v prvem letu se iz semena razvije korenina ter listnati del, v drugem pa deblo s cvetovi. Korenina je dolga in zraste celo do 20 cm. Iz nje poganja več manjiš koreninc. Listi so temno zeleni in se razdelijo v tri peresa. V drugem letu peteršilj zraste tudi do 60 cm visoko, a steblo ima manj vejic in listov. Cvetovi so majhni in zelenkasto rumeni. Cveti od maja do junija.

Jeseni, ko peteršilj porežemo, lahko uporabimo korenino. Korenino narežemo in posušimo. Uporabljamo jo lahko z istim namenom kot liste, a previdno, saj ima korenina močnejši vonj in bistveno bolj aromatičen okus.

Zanimivost

Šopek peteršilja naj bi vseboval več vitamina C kot pol kilograma pomaranč.

Kako ga zmrznemo

1Najprej pripravimo posodo, ki je primerna za zmrzovanje, oster nož in peteršilj, ki ga želimo shraniti. Peteršilj pod tekočo vodo speremo in odstranimo morebitne rumene ali poškodovane liste.

2S peteršilja otresemo odvečno vodo in ga položimo na kuhinjsko krpo, da se dodatno odcedi. Če v jedeh ne maramo stebelc, jih sedaj odstranimo oziroma s stebel potrgamo liste, stebla pa zavržemo.

3Liste na poljubno velikost nasekljamo in damo v čisto posodo, ki smo jo pripravili za zamrzovanje (lahko je tudi polivinilasta vrečka). Priporočamo, da na posodi oziroma vrečki označite, kaj je notri in položite v skrinjo.

4Zamrznjen peteršilj nato uporabljamo celo zimo. Količino prilagodimo potrebam. Leden peteršilj se v vročih jedeh hitro odtali in doda našim jedem svoj značilen vonj in okus.

Peteršilj lahko zamrznemo v oblike, za katere menimo, da nam bodo pri uporabi bolj prišle prav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite