Blitva s krompirjem in smetano

Morda vas zanima

- Oglas -

Blitva s krompirjem in smetano nas popelje na privlačno kulinarično potovanje, kjer se srečajo sveža zelenjava, krompirjeva krepkost in kremna razkošnost kisle smetane.

Začnemo s pripravo mlade, nežne blitve, ki ji dajemo glavno vlogo v tej jedi. Kombiniramo jo s sočnim in kuhanim krompirjem, ki nudi izvrstno ravnovesje tekstur in okusov. Aromatična čebula in česen dodata globino okusu, medtem ko kisla smetana zaokroži celotno doživetje s svojo osvežujočo noto.

Prehranska vrednost recepta za blitvo s krompirjem in smetano se takšna:

  • Kalorije: Približno 300-350 kalorij na porcijo.
  • Ogljikovi hidrati: Približno 30-40 gramov na porcijo.
  • Maščobe: Približno 15-20 gramov na porcijo.
  • Beljakovine: Približno 5-10 gramov na porcijo.
  • Vlaknine: Približno 5-7 gramov na porcijo.
  • Natrij: Količina natrija je odvisna od količine dodane soli.

Ta jed je relativno zmernokalorična, bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami, kar jo naredi za hranljiv obrok, ki daje energijo. Prisotnost blitve prispeva k vsebnosti vlaknin in vitaminov, kot sta vitamin A in vitamin C, medtem ko krompir zagotavlja ogljikove hidrate.

Kisla smetana in maslo v receptu dodata maščobe in bogatost jedi, vendar lahko nadzirate količino, ki jo dodate, da prilagodite prehranske vrednosti svojim prehranskim ciljem.

Blitva s krompirjem in kislo smetano ne ponuja le okusne izkušnje, temveč je tudi hranljiva in zdrava izbira, ki bo pritegnila tako ljubitelje tradicionalnih okusov kot tudi tiste, ki si želijo preizkusiti nekaj novega. Brez dvoma vas bo očarala s svojo preprosto, a nadvse harmonično naravo.

Sestavine za blitvo s krompirjem in smetano

  • 1 kg mlade blitve
  • 800 g krompirja
  • 1 večja čebula, drobno sesekljana
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 2 žlici kisle smetane
  • 50 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • sveže nariban parmezan za konec – lahko izpustimo

Postopek

1Najprej pripravimo sestavine za našo okusno blitvo s krompirjem in kislo smetano. Blitvo dobro operemo in narežemo na tanke trakove. Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke.

2V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in vanjo stresemo narezan krompir. Kuhamo ga približno 15 minut, da se zmehča, vendar ostane čvrst.

3Medtem na srednji vročini segrejemo maslo in oljčno olje v večji ponvi. Dodamo sesekljano čebulo in česen ter ju pražimo, dokler ne postaneta mehka in steklena.

4Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in ga dodamo v ponev k čebuli in česnu. Dodamo narezano blitvo in vse skupaj dobro premešamo.

5Kuhamo še približno 5-7 minut, da se blitva zmehča in združi s krompirjem in čebulo.

6Dodamo kislo smetano ter posolimo in popramo po okusu. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno prepojijo s kislo smetano.

7Na nizkem ognju pustimo, da se jed kuha še nekaj minut, da se okusi dodatno prepletejo.

8Ko je blitva s krompirjem in kislo smetano pripravljena, jo odstavimo s štedilnika in potresemo s sveže naribanim parmezanom.

9Postrežemo toplo kot samostojno jed in uživamo v tej preprosti, a okusni jedi, ki nas bo s svojo mešanico blitve, krompirja in kisle smetane navdušila, parmezan pa doda še pikico na i.  

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad