Dobrodoลกli v kulinariฤnem kotiฤku, kjer bomo raziskovali okusne dimenzije slovenske kuhinje. Danes vas vabimo, da skupaj odkrijemo ฤarobnost okusov v receptu za ajdove krape s skuto.
Ta tradicionalna slovenska jed, ki je znaฤilna predsvem za gorenjsko, nam prinaลกa neลพno kombinacijo ajdove moke, soฤne skute in pridih tradicije, ki se prenaลกa iz roda v rod.
Pripravljeni ste na kulinariฤno doลพivetje, ki bo zdruลพilo okuse in aromo v slastno harmonijo. Pustite se navdihniti in skupaj ustvarimo okusno zgodbo, ki jo boste ลพeleli deliti s svojimi najdraลพjimi.
Sestavine za ajdove krape s skuto.
Testo
- 250 g ajdove moke
- 3 dl vrele vode
- 150-250 g pลกeniฤne moke
- sol
Nadev
- 400 g skute (pomurske v vreฤki, ker je bolj suha)
- 1 lonฤek kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g prosene kaลกe
- sol
Postopek
1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, ki smo jo solili. Premeลกamo toliko, da se vsa moka navlaลพi in pustimo da se ohladi.
2Stresemo na pomokano desko in postopoma dodajamo belo moko po obฤutku. Testo bo vedno ostalo malo lepljivo, mora pa se lepo razvaljati. ฤe dodamo preveฤ bele moke, da ne bo veฤ lepljivo bo kuhano testo trdo.
3Proseno kaลกo skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo ter jo zmeลกamo z ostalimi sestavinami za nadev. Preden dodamo jajca poskusimo, ฤe je nadev dovolj slan. Solimo po okusu.
4Testo razvaljamo in izreลพemo kroge (pribliลพno 12 cm).
5Na polovico izrezanega kroga damo ลพlico nadeva, prepognemo testo in krap dobro zapremo.
6Kuhamo jih v slanem kropu pribliลพno 10 minut.
7Skuhamo 5 ajdovih krapov na osebo, ostale zamrznemo za drugiฤ. Lahko jih jemo same, z ocvirki ali z gobovo omako.