Špageti s pečenimi šparglji in pestom iz čemaža so spomladanska poslastica iz špargljev in čemaža.
Sestavine za špagete s pečenimi šparglji in pestom iz čemaža
- 1 šopek čemaža
- 75 g sesekljanih orehov
- 75 g naribanega parmezana
- 150 ml oljčnega olja
- sol
- poper
- 500 g špagetov
- 500 g zelenih špargljev
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jedilna žlica sveže naribanega parmezana
Postopek
1Za pesto operemo čemaž, odrežemo debele peclje in narežemo na majhne koščke. Orehe v ponvi brez maščobe popečemo do zlato rjave barve.
2Čemaž, popečene orehe in parmezan, stresite v mešalnik in postopoma, med mešanjem, dolivajte olje. Začinite s soljo in poprom.
3Špagete v osoljenem kropu skuhajte al dente.
4Medtem šparglje operemo in jim odrežemo olesenele konce (približno 1/3 špargljev).
5Nato šparglje narežemo na približno 2 cm dolge kose. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in na srednjem ognju pražimo koščke špargljev približno 6 minut, da ostanejo še nekoliko hrustljavi. Malo jih posolite.
6Kuhane špagete odcedimo in zmešamo s pestom in koščki špargljev, razporedimo po krožnikih in potresemo z naribanim parmezanom.
Nasvet
Pesto iz čemaža lahko naredimo tudi v večjih količinah v sezoni.
Če ga damo v kozarec z navojnim pokrovom in ga dobro premažemo z oljčnim oljem, ga lahko hranimo v hladilniku več mesecev.