Špageti carbonara so italijanska jed, ki izvira iz Rima. Jed je v osnovi sestavljena iz špagetov, pancete, jajc, naribanega sira, soli in popra. Tradicionalni recept ne vključujejo smetane ali graha, kot nekatere sodobne izpeljanke. Najbolj pomembno je, da jajca in parmezan dobro umešamo, brez grudic, in če se nam sir pri tem še malo stopi, toliko bolje.
Sestavine za špagete carbonara
- 50 g pancete
- 50 g kuhane šunke
- 1/2 strok česna
- 1 žlica masla
- 200 g špagetov
- sol
- 40 g parmezana ali pekorina
- 1 veliko jajce
- poper
Postopek
1V slanem kropu skuhamo špagete. Medtem slanino in šunko narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in v njem popražimo slanino. Dodamo česen in pražimo, da zadiši. Odstavimo z ognja.
2Čez kuhane in odcejene testenine, ki smo jih vrnili v lonec, prelijemo maslo s prepraženo slanino in vse skupaj dobro zmešamo. Pokrijemo. Prihranite malo vode, v kateri so se špageti kuhali, približno 1/4 skodelice.
3Parmezan drobno naribamo. Jajce penasto umešamo, dodamo parmezan, dobro premešamo ter solimo in popramo. Umešamo še kuhano šunko. To mešanico damo k vročim špagetom in vse skupaj mešamo, da jajce zakrkne.
4K špagetom dodamo še preostali parmezan, zmešamo in takoj postrežemo. Če se nam zdijo presuhi, počasi prilijemo vodo, v kateri so se kuhali, saj bo omaka spet voljna.