Rižota s piščančjim mesom

Znam svetuje

Kremasta in okusna rižota s piščančjim mesom je lahko na naši mizi večkrat, saj z majhnimi dodatki, kot so grah ali bučke, lepo spremenimo njen okus.

Rižota s piščančjim mesom in njen okus

Rižota s piščančjim mesom je bogata s sestavinami, vključno z sočnimi piščančjimi prsi, aromatičnim rižem ter korenčkom in čebulo za dodaten okus. Svež peteršilj, naribani parmezan, suho belo vino in topla jušna osnova dopolnjujejo jed s kompleksnostjo okusov, medtem ko oljčno olje in maslo zagotavljata bogatost in kremno teksturo. Sol in poper po okusu poudarita harmonijo sestavin in dopolnjujeta okusno jed.

Recept za rižoto s piščančjim mesom ponuja različne možnosti uporabe:

  1. Osnovna rižota: Pripravite in postrezite recept kot okusno glavno jed za kosilo ali večerjo. Svojo rižoto lahko dopolnite s sveže narezanim peteršiljem in dodatno naribanim parmezanom.
  2. Dodatek k mesu: Rižoto lahko postrežete kot odlično prilogo k pečenemu piščancu ali drugemu mesu. Okusna in kremna rižota bo dodala bogastvo in raznolikost vašemu obroku.
  3. Vegetarijanska različica: Za vegetarijansko različico recepta izključite piščančje meso in uporabite zelenjavno jušno osnovo. Tako boste ustvarili okusno vegetarijansko rižoto.
  4. Kreativne prilagoditve: Dodajte druge zelenjavne sestavine, kot so grah, paprika ali šparglji, da dodate dodaten okus in barvno raznolikost. Prav tako lahko poskusite z drugimi vrstami sira ali začimbami po svoji želji.
  5. Posebne priložnosti: Ta recept je lahko odlična izbira za posebne priložnosti, kjer želite pripraviti okusno in domače kosilo za družino ali prijatelje.

Prehranska vrednost recepta

Približna prehranska vrednost za celoten recept:

  • Energijska vrednost: Približno 2500-3000 kcal
  • Beljakovine: Približno 80-100 g
  • Maščobe: Približno 80-100 g
    • od tega nasičene maščobe: Približno 30-40 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 300-400 g
    • od tega sladkorji: Približno 10-20 g
  • Vlaknine: Približno 10-15 g
  • Sol: Približno 2-3 g

Rižota s piščančjim mesom je uravnotežena jed, bogata z beljakovinami iz sočnih piščančjih prsi, ogljikovimi hidrati iz aromatičnega riža in zelenjave ter maščobami iz oljčnega olja in masla. Parmezan dodaja teksturo in slanost, medtem ko suho belo vino in jušna osnova dopolnjujeta okus.

Sestavine za rižoto s piščančjim mesom

  • 1 piščančje prsi
  • 370 g riža
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • 2 dl suhega belega vina
  • 8 dl tople jušne osnove
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 15 g masla
  • sol
  • poper

Postopek

1Piščančje prsi operemo, osušimo s papirnato brisačo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na kolute.

2V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem zlato rumeno popečemo piščanca, ki ga pred tem malo posolimo in popopramo. Vzamemo ga iz ponve in shranimo na toplem.

3V isto ponev damo najprej čebulo, jo malo posolimo in pražimo nekaj minut, da se zmehča. Nato dodamo korenček in riž, na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Na visoki temperaturi dušimo toliko časa, da vino izhlapi, ob tem pa stalno mešamo.

4Dodamo zajemalko jušne osnove. Mešamo inkko tekočina izhlapi, dodamo naslednjo zajemalko. To ponavljamo toliko časa, da je riž skoraj kuhan, kar traja nekje 16-18 minut.

5Dve minuti pred koncem dodamo še piščančje meso, dušimo, čisto na koncu pa primešamo še nariban parmezan in košček masla. Dobro premešamo in pustimo dve minuti, naj počiva.

6Preden postrežemo, dodamo še nasekljan peteršilj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite