V ฤasu sliv si moramo poleg drobljenca obvezno pripraviti tudi slivove cmoke. Lahko jih pripravimo veฤjo koliฤino in jih shranimo v zmrzovalniku ali pa slive zamrznemo.
Sestavine
Testo
- 1 kg krompirja
- 250 g ostre moke
- 1 jajce
- 20 g masla
- sol
- pribliลพno 20 sliv
- maslo
- kruลกne drobtine
- cimet
- sladkor
Postopek
1Krompir skuhamo v olupkih, ga malo ohladimo, olupimo in stisnemo s stiskalnikom za krompir na veฤjo leseno desko. V krompirju naredimo jamico, vanjo damo jajce, na krompir nareลพemo maslo (na tanjลกe rezine), posolimo in posujemo z ostro moko.
2Testo zamesimo zelo na hitro, da se nam ne bo preveฤ lepilo. ฤe imamo bolj moker krompir, lahko dodamo ลกe malo moke, pazimo le, da je ne dodajamo preveฤ, saj bodo naลกi cmoki trdi.
3Slive operemo in jih odstranimo koลกฤico. Vzamemo koลกฤek testa, ga z rokami malo sploลกฤimo, na sredino damo slivo in dobro zapremo.
4V veฤjem loncu zavremo vodo in cmoke kuhamo 10 minut, oziroma dokler ne priplavajo na vrh.
5V ponvi raztopimo maslo in popraลพimo drobtine. Cmoke damo na kroลพnik, jih potresemo z drobtinami in sladkorjem ter po ลพelji tudi s cimetom in postreลพemo.