Okusi potratne potice, skriti v slastni in sočni torti – Potratna torta je odlična ideja za velikonočno ali Božično sladico, s katero boste očarali vse ljubitelje potic in sladkega. Če si želite za praznike postreči nekaj drugačnega, a po okusu in videzu tradicionalnega, je ta torta prava izbira!
Sestavine za potratno torto
Sestavine ustrezajo pekaču, premera 18/19 cm.
Svetel biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 60 g kristalnega sladkorja
- 60 g gladke moke
Temen biskvit
- 1 jajce (velikostni razred M)
- 30 g kristalnega sladkorja
- 10 g rumovega sladkorja
- 35 g gladke moke
- 5 g kakava v prahu
Orehov nadev
- 200 g mletih orehov
- 50 g kristalnega sladkorja
- 20 g rumovega sladkorja
- 180 ml mleka
- 50 g sladke smetane
Skutina krema
- 500 g pasirane skute
- 180 g kisle smetane
- 50 g sladkorja v prahu oz. sladkamo po okusu
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3,5 lističa želatine
Za vlaženje biskvitov uporabimo poljubno sladkorno raztopino ali aromatizirano mleko (vanilja/rum). Pri svetlih biskvitih z vlaženjem ne pretiravamo, saj jim orehov nadev doda nekaj sočnosti.
Postopek
Svetel biskvit
1Pečico segrejemo na 180 °C.
2Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
3Na jajčno maso presejemo moko in jo z lopatko nežno vmešamo.
4Biskvitno maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo približno 15 minut – naredimo preizkus z zobotrebcem.
5Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in ohladimo na mreži.
6Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dva enaka diska.
Temen biskvit
1Jajce s sladkorji na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
2Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in jo z lopatko nežno vmešamo.
3Biskvitno maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo približno 9-10 minut – naredimo preizkus z zobotrebcem.
4Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in ohladimo na mreži.
Orehov nadev
1Orehe zmešamo s sladkorji.
2Mleko s smetano premešamo in segrejemo do vretja. Prelijemo ga po orehih in zmešamo v gladko kremo.
3Orehov nadev razdelimo na dva enaka dela in ohladimo.
Skutina krema
1Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Skuto s paličnim mešalnikom še enkrat spasiramo. Dodamo ji kislo smetano, sladkorje, vaniljevo aromo in limonino lupinico ter dobro premešamo.
3Tri žlice kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo jo k ostali kremi in dobro premešamo.
4Kremo razdelimo tako, da dobimo dve enaki dobri tretjini za nadev in nekaj žlic kreme za vrhnji premaz.
Sestavljanje torte
1Na podstavek položimo spodnji del svetlega biskvita, ga navlažimo in namestimo obroč, ki ga obložimo z acetatno folijo.
2Biskvit premažemo s polovico orehovega nadeva in površino poravnamo.
3Po orehovem nadevu previdno razporedimo dobro tretjino skutine kreme in površino poravnamo.
4Na skutino kremo položimo temen biskvit in ga navlažimo. Premažemo ga z drugo dobro tretjino skutine kreme, površino poravnamo in damo v hladilnik, da se krema nekoliko učvrsti. Ostalo kremo hranimo na sobni temperaturi.
5Po dovolj čvrsti skutini kremi z žlico razporedimo drugo polovico orehovega nadeva in površino poravnamo.
6Na orehov nadev položimo drugo plast svetlega biskvita, ga z rokami nežno pritisnemo ob kremo in navlažimo. Premažemo ga z ostankom skutine kreme in torto damo v hladilnik za vsaj 6 ur, najbolje čez noč.
7Ohlajeni torti snamemo obroč in jo poljubno dekoriramo.