Pecivo z jagodami in rabarbaro

Znam svetuje

Pecivo z jagodami in rabarbaro je preprosto za pripravo, a zelo okusno ter odliฤna izbira za vse, ki oboลพujete sadne sladice. Zdruลพuje sveลพe jagode in rabarbaro v soฤnem nadevu, ki se zliva z neลพnim biskvitom. Ta sladica je popolna izbira za poletne dni, ko se jagode in rabarbara znajdeta v vsej svoji slastni zrelosti.

Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) je trajnica, ki se pogosto goji zaradi svojih uลพitnih stebel, ฤudovitih za uporabo pit, kompotov, marmelad … Njena stebelca so lahko razliฤnih barv, od zelene do rdeฤe, odvisno od sorte. Le stebelca so uลพitna, medtem ko so listi rastline strupeni, saj vsebujejo oksalno kislino, ki je lahko ลกkodljiva za ฤloveลกko telo.

Rabarbara je pogosto povezana zgodaj pomlad in poletje, saj takrat obiฤajno dozori in je na voljo sveลพa. Zaradi svojega znaฤilnega sladko-kislega okusa se uporablja za pripravo razliฤnih vrst jedi in pijaฤ, ki dajo edinstven okus.

Kaj v kulinariki povezuje rabarbaro z jagodami?

Rabarbara in jagode sta v kulinariki pogosto kombinirani, ker se njuna okusa dopolnjujeta in ustvarjata zanimivo ravnoteลพje med sladkim in kislim. Ta kombinacija je postala priljubljena v ลกtevilnih receptih, kot so pite, kompoti, marmelade, sadne solate, sladoledi in ลกe veฤ. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se rabarbara in jagode pogosto uporabljajo skupaj:

  1. Okusno uravnoteลพenje: Jagode so znane po svoji sladkosti, medtem ko ima rabarbara kiselkast okus zaradi vsebnosti oksalne kisline. Kombinacija teh dveh okusov ustvari zanimivo uravnoteลพenje med sladkim in kislim, kar pripomore k bolj kompleksnemu in globokemu okusu jedi.
  2. Arome in teksture: Jagode prinaลกajo bogate sadne arome in soฤnost, medtem ko rabarbara dodaja teksturo in osveลพujoฤo kislost. To omogoฤa ustvarjanje jedi, ki so hkrati mehke in hrustljave ter imajo bogato aromo.
  3. Kontrast barv: Jagode so obiฤajno rdeฤe ali roลพnate barve, medtem ko so stebelca rabarbare lahko zelena, roลพnata ali rdeฤa. Kontrastne barve teh dveh sestavin vizualno izboljลกajo jedi, naredijo jih bolj privlaฤne za uลพivanje.
  4. Sezonska skladnost: Tako jagode kot tudi rabarbara sta obiฤajno sezonsko dostopni spomladi in zgodnjem poletju. Kombinacija teh dveh sestavin omogoฤa, da izkoristimo sezonsko sveลพino in okusnost.
  5. Kreativnost v kuhinji: Kuharji radi eksperimentirajo s kombinacijami okusov, zato je zdruลพevanje razliฤnih sestavin, kot sta rabarbara in jagode, odliฤen naฤin za izraลพanje kreativnosti in ustvarjanje novih okusnih doลพivetij.

Na koncu gre pri zdruลพevanju rabarbare in jagod v kulinariki predvsem za ustvarjanje bogatega in raznolikega okusa ter za zabavno in inovativno kuhanje.

Sestavine za pecivo z jagodami in rabarbaro

  • 300 g jagod, narezanih na manjลกe koลกฤke
  • 300 g rabarbare, narezane na majhne koลกฤke
  • 80 g sladkorja (lahko prilagodimo glede na sladkost jagod)
  • 1 ลพlica koruznega ลกkroba
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev  sladkor
  • ยฝ  pecilnega praลกka
  • 100 ml mleka
  • 100 g mehke bele moke
  • 70 g stopljenega masla
  • ลกฤepec sol

Postopek

1Najprej pripravimo nadev. V skledi zmeลกamo narezane jagode, rabarbaro, sladkor in koruzni ลกkrob. Dobro premeลกamo, da se sestavine enakomerno poveลพejo, nato pustimo nadev na strani.

2Loฤimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor in z elektriฤnim meลกalnikom penasto vmeลกamo. Meลกamo toliko ฤasa, da jajฤna zmes spremeni barvo. Dodamo ลกe stopljeno maslo in mleko.

3Beljakom dodamo nekaj zrn soli in ลพlico mrzle vode in jih stepemo v ฤvrst sneg.  

4Moko presejemo s pecilnim praลกkom in jo postopoma dodajamo v rumenjake. Dobro premeลกamo, da se vse sestavine poveลพejo med seboj.

5Na koncu v testo potegnemo ลกe stepene beljake. Na dno pekaฤa za biskvit poloลพimo peki papir in nanj vlijemo polovico biskvitnega testa.

6Na biskvitno testo enakomerno razporedimo pripravljen nadev z jagodami in rabarbaro. Preostalo biskvitno testo prelijemo ฤez nadev in ga enakomerno razporedimo po vrhu.

7Peฤico segrejemo na 180ยฐC Pekaฤ postavimo v segreto peฤico. Biskvit peฤemo pribliลพno 30-35 minut, oziroma dokler biskvit ne dobi zlatorjave barve in se lepo dvigne.  Naredimo preizkus z zobotrebcem, zapiฤimo ga na sredino peciva. Zobotrebec mora biti ฤist, nanj se ne sme prijeti testo. V kolikor se je prijelo, pustite v peฤici ลกe pet minut.  

8Ko je biskvit peฤen, ga vzamemo iz peฤice in pustimo, da se nekaj ฤasa ohladi v pekaฤu.

9Ko je biskvit dovolj ohlajen, ga previdno vzamemo iz pekaฤa, odstranimo peki papir in ga nareลพemo na koลกฤke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite