Pecivo z jagodami in rabarbaro je preprosto za pripravo, a zelo okusno ter odliฤna izbira za vse, ki oboลพujete sadne sladice. Zdruลพuje sveลพe jagode in rabarbaro v soฤnem nadevu, ki se zliva z neลพnim biskvitom. Ta sladica je popolna izbira za poletne dni, ko se jagode in rabarbara znajdeta v vsej svoji slastni zrelosti.
Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) je trajnica, ki se pogosto goji zaradi svojih uลพitnih stebel, ฤudovitih za uporabo pit, kompotov, marmelad … Njena stebelca so lahko razliฤnih barv, od zelene do rdeฤe, odvisno od sorte. Le stebelca so uลพitna, medtem ko so listi rastline strupeni, saj vsebujejo oksalno kislino, ki je lahko ลกkodljiva za ฤloveลกko telo.
Rabarbara je pogosto povezana zgodaj pomlad in poletje, saj takrat obiฤajno dozori in je na voljo sveลพa. Zaradi svojega znaฤilnega sladko-kislega okusa se uporablja za pripravo razliฤnih vrst jedi in pijaฤ, ki dajo edinstven okus.
Kaj v kulinariki povezuje rabarbaro z jagodami?
Rabarbara in jagode sta v kulinariki pogosto kombinirani, ker se njuna okusa dopolnjujeta in ustvarjata zanimivo ravnoteลพje med sladkim in kislim. Ta kombinacija je postala priljubljena v ลกtevilnih receptih, kot so pite, kompoti, marmelade, sadne solate, sladoledi in ลกe veฤ. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se rabarbara in jagode pogosto uporabljajo skupaj:
- Okusno uravnoteลพenje: Jagode so znane po svoji sladkosti, medtem ko ima rabarbara kiselkast okus zaradi vsebnosti oksalne kisline. Kombinacija teh dveh okusov ustvari zanimivo uravnoteลพenje med sladkim in kislim, kar pripomore k bolj kompleksnemu in globokemu okusu jedi.
- Arome in teksture: Jagode prinaลกajo bogate sadne arome in soฤnost, medtem ko rabarbara dodaja teksturo in osveลพujoฤo kislost. To omogoฤa ustvarjanje jedi, ki so hkrati mehke in hrustljave ter imajo bogato aromo.
- Kontrast barv: Jagode so obiฤajno rdeฤe ali roลพnate barve, medtem ko so stebelca rabarbare lahko zelena, roลพnata ali rdeฤa. Kontrastne barve teh dveh sestavin vizualno izboljลกajo jedi, naredijo jih bolj privlaฤne za uลพivanje.
- Sezonska skladnost: Tako jagode kot tudi rabarbara sta obiฤajno sezonsko dostopni spomladi in zgodnjem poletju. Kombinacija teh dveh sestavin omogoฤa, da izkoristimo sezonsko sveลพino in okusnost.
- Kreativnost v kuhinji: Kuharji radi eksperimentirajo s kombinacijami okusov, zato je zdruลพevanje razliฤnih sestavin, kot sta rabarbara in jagode, odliฤen naฤin za izraลพanje kreativnosti in ustvarjanje novih okusnih doลพivetij.
Na koncu gre pri zdruลพevanju rabarbare in jagod v kulinariki predvsem za ustvarjanje bogatega in raznolikega okusa ter za zabavno in inovativno kuhanje.
Sestavine za pecivo z jagodami in rabarbaro
- 300 g jagod, narezanih na manjลกe koลกฤke
- 300 g rabarbare, narezane na majhne koลกฤke
- 80 g sladkorja (lahko prilagodimo glede na sladkost jagod)
- 1 ลพlica koruznega ลกkroba
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ยฝ pecilnega praลกka
- 100 ml mleka
- 100 g mehke bele moke
- 70 g stopljenega masla
- ลกฤepec sol
Postopek
1Najprej pripravimo nadev. V skledi zmeลกamo narezane jagode, rabarbaro, sladkor in koruzni ลกkrob. Dobro premeลกamo, da se sestavine enakomerno poveลพejo, nato pustimo nadev na strani.
2Loฤimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor in z elektriฤnim meลกalnikom penasto vmeลกamo. Meลกamo toliko ฤasa, da jajฤna zmes spremeni barvo. Dodamo ลกe stopljeno maslo in mleko.
3Beljakom dodamo nekaj zrn soli in ลพlico mrzle vode in jih stepemo v ฤvrst sneg.
4Moko presejemo s pecilnim praลกkom in jo postopoma dodajamo v rumenjake. Dobro premeลกamo, da se vse sestavine poveลพejo med seboj.
5Na koncu v testo potegnemo ลกe stepene beljake. Na dno pekaฤa za biskvit poloลพimo peki papir in nanj vlijemo polovico biskvitnega testa.
6Na biskvitno testo enakomerno razporedimo pripravljen nadev z jagodami in rabarbaro. Preostalo biskvitno testo prelijemo ฤez nadev in ga enakomerno razporedimo po vrhu.
7Peฤico segrejemo na 180ยฐC Pekaฤ postavimo v segreto peฤico. Biskvit peฤemo pribliลพno 30-35 minut, oziroma dokler biskvit ne dobi zlatorjave barve in se lepo dvigne. Naredimo preizkus z zobotrebcem, zapiฤimo ga na sredino peciva. Zobotrebec mora biti ฤist, nanj se ne sme prijeti testo. V kolikor se je prijelo, pustite v peฤici ลกe pet minut.
8Ko je biskvit peฤen, ga vzamemo iz peฤice in pustimo, da se nekaj ฤasa ohladi v pekaฤu.
9Ko je biskvit dovolj ohlajen, ga previdno vzamemo iz pekaฤa, odstranimo peki papir in ga nareลพemo na koลกฤke.