Panakota z jagodnim pirejem

Znam svetuje

Panakota z jagodnim pirejem je kulinariฤno popotovanje s preprostim, a osupljivim receptom spodaj. Ta neลพna sladica je kot simfonija okusov, ki se stopijo v ustih, prinaลกajoฤ neustavljivo razkoลกje. ฤŒe ลพelite razvajati svoje brbonฤice in presenetiti goste, je to prava izbira!

Sestavine za panakoto z jagodnim pirejem

Panakota

  • 300 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 2 vaniljeva sladkorja ali 2 ลพliฤki vaniljevega ekstrakta
  • 40 g sladkorja
  • 5 listiฤev ลพelatine

Jagodni pire

  • 500 g sveลพih jagod
  • sok polovice limone
  • 1 zvrhana ลพlica rjavega sladkorja

Postopek

1Sladko smetano, mleko in oba sladkorja segrejemo do vretja. Odstavimo in vmeลกamo listiฤe ลพelatine, ki smo jih namoฤili v mrzlo vodo za 10 minut. Premeลกamo, da se ลพelatina lepo raztopi in vmeลกa.  

2Panakoto nalijemo v poljubne skodelice, jo nekoliko ohladimo, nato damo v hladilnik za vsaj 4 ure, lahko tudi ฤez noฤ.

3Jagode operemo, jim odstranimo zelene dele in damo v viลกjo posodico. Nekaj najlepลกih si prihranimo za dekoracijo. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor ter s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo v pire. Prelijemo ฤez ohlajeno panakoto in postreลพemo.

Ali ste vedeli?

Panakota izvira iz Italije, kjer se imenuje “panna cotta”, kar v prevodu pomeni “kuhana smetana”. Ta sladica je postala priljubljena zaradi svoje preprostosti in osveลพujoฤega okusa.

Vanilija, ena od sestavin panakote, ima bogato zgodovino. Uporabljali so jo ลพe stari Maji in Asteki. V Evropi pa ลกele po prihodu ล pancev.

Jagode so ne le okusne, ampak tudi polne antioksidantov, vitaminov in vlaknin. Dodatek jagodnega pireja panakoti ne le dopolni okus, temveฤ tudi prinese dodatne hranilne vrednosti.

Skrivnost smetane, ki je osnovna sestavina panakote, vsebuje maลกฤobe, ki dajejo tej sladici bogat in kremast okus. Kljub temu je panakota presenetljivo lahka sladica.

Kulinarika brez peฤice: Panakota je odliฤna izbira za tiste, ki se ne ลพelijo ukvarjati s peฤenjem. Priprava ne zahteva uporabe peฤice, saj se sladica strdi v hladilniku.

Prilagodljiv recept: Panakoto lahko prilagodite po svojem okusu z dodatkom razliฤnih sadnih pirejev, omak ali oreลกฤkov. To omogoฤa ustvarjanje raznolikih okusov s samo eno osnovno recepturo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite