Panakota z jagodnim pirejem je kulinariฤno popotovanje s preprostim, a osupljivim receptom spodaj. Ta neลพna sladica je kot simfonija okusov, ki se stopijo v ustih, prinaลกajoฤ neustavljivo razkoลกje. ฤe ลพelite razvajati svoje brbonฤice in presenetiti goste, je to prava izbira!
Sestavine za panakoto z jagodnim pirejem
Panakota
- 300 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 2 vaniljeva sladkorja ali 2 ลพliฤki vaniljevega ekstrakta
- 40 g sladkorja
- 5 listiฤev ลพelatine
Jagodni pire
- 500 g sveลพih jagod
- sok polovice limone
- 1 zvrhana ลพlica rjavega sladkorja
Postopek
1Sladko smetano, mleko in oba sladkorja segrejemo do vretja. Odstavimo in vmeลกamo listiฤe ลพelatine, ki smo jih namoฤili v mrzlo vodo za 10 minut. Premeลกamo, da se ลพelatina lepo raztopi in vmeลกa.
2Panakoto nalijemo v poljubne skodelice, jo nekoliko ohladimo, nato damo v hladilnik za vsaj 4 ure, lahko tudi ฤez noฤ.
3Jagode operemo, jim odstranimo zelene dele in damo v viลกjo posodico. Nekaj najlepลกih si prihranimo za dekoracijo. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor ter s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo v pire. Prelijemo ฤez ohlajeno panakoto in postreลพemo.
Ali ste vedeli?
Panakota izvira iz Italije, kjer se imenuje “panna cotta”, kar v prevodu pomeni “kuhana smetana”. Ta sladica je postala priljubljena zaradi svoje preprostosti in osveลพujoฤega okusa.
Vanilija, ena od sestavin panakote, ima bogato zgodovino. Uporabljali so jo ลพe stari Maji in Asteki. V Evropi pa ลกele po prihodu ล pancev.
Jagode so ne le okusne, ampak tudi polne antioksidantov, vitaminov in vlaknin. Dodatek jagodnega pireja panakoti ne le dopolni okus, temveฤ tudi prinese dodatne hranilne vrednosti.
Skrivnost smetane, ki je osnovna sestavina panakote, vsebuje maลกฤobe, ki dajejo tej sladici bogat in kremast okus. Kljub temu je panakota presenetljivo lahka sladica.
Kulinarika brez peฤice: Panakota je odliฤna izbira za tiste, ki se ne ลพelijo ukvarjati s peฤenjem. Priprava ne zahteva uporabe peฤice, saj se sladica strdi v hladilniku.
Prilagodljiv recept: Panakoto lahko prilagodite po svojem okusu z dodatkom razliฤnih sadnih pirejev, omak ali oreลกฤkov. To omogoฤa ustvarjanje raznolikih okusov s samo eno osnovno recepturo.