Marelična pita z mandlji je preprosto odlična. V njej so zmlet riž, mandlji in marelice, ki svoje okuse lepom prepletejo, testo pa je tudi posebno, saj smo uporabili riževo in koruzno moko, kar naredi testo lepo krhko in voljno.
Sestavine za marelično pito z mandlji
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 1 jajce
- 50 g zmletega riža
- 50 g zmletih mandljev
- nekaj kapljic mandljeve esence
- 450 g marelic
- sladkor v prahu za posip
Za testo
- 120 g rjave riževe moke
- 120 g koruzne moke
- ščep soli
- 120 g masla
- 2 žlici sladkorja
- 1 rumenjak
Postopek
1Za testo v skledi zmešamo riževo in koruzno moko ter ščep soli. V mešanico rahlo vmešamo mehko maslo, da nastanejo drobtine.
2Dodamo sladkor, primešamo rumenjak in toliko hladne vode, da naredimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in za 30 minut položimo v hladilnik.
3Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za pite obložimo s 2/3 testa, nežno ga pritisnemo ob dno in obod, rob obrežemo z nožem.
4Za nadev zmešamo maslo in sladkor, dokler ne nastane rahla penasta mešanica. Postopoma dodajamo raztepeno jajce, vmes močno stepamo. Primešamo zmleti riž, mandlje in mandljevo esenco ter temeljito premešamo.
5Nadev damo na testo in poravnamo. Na vrh naložimo zrezane marelice na polovico. Čez damo ostanek testa, ki ga narežemo na trakove, da naredimo mrežo.
6Pito pečemo 40-45 minut, da se nadev in testo prepečeta ter rahlo porjavita. Pečeno pito potresemo s sladkorjem v prahu.