Jabolčna pita ali zavitek? Danes naj bo jabolčna pita, saj je enostavna za pripravo in primerna posebej za tiste, ki ne marajo delati vlečenega testa.
Sestavine
Za testo
- 400 g moke
- 150 g sladkorja v prahu
- 150 g masla
- 2 rumenjaka
- 4 žlice mleka
- 1 žlica pecilnega praška
- 2 žlički limonine lupinice
- 1 zavitek vanilje
Za nadev
- 1 kg jabolk, bolj kislih
- 100 g sladkorja
- 50 g masla
- 1 žlica drobtin
- 1 žlica ruma
Postopek
1Maslo in moko najprej zmešamo v posodi, potem dodamo vse druge sestavine za testo in zamesimo krhko testo.
2Testo razdelimo na dva dela in enega razvaljamo v velikosti okroglega pekača.
3Za nadev olupimo jabolka, nastrgamo jih na tanke listke ali jih naribamo. V skledo dodamo prepražene drobtine na maslu, sladkor in rum. Vse skupaj malo premešamo.
4Na testo enakomerno razmažemo pripravljeni nadev. Po vrhu položimo drugo testeno ploščo (iz narezanega testa naredimo mrežo) in jo poškropimo s stopljenim maslom.
5Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pito pečemo približno 45 minut, nakar počakamo, da se malo ohladi, preden jo postrežemo.