Kostanjeva rezina s čokolado je prefinjena jesenska sladica, ki združuje rahel čokoladni biskvit in nežno kostanjevo kremo. Sladki kostanj v kombinaciji s stepeno smetano in limoninim sokom ustvari popolno ravnovesje – nežno, kremasto in rahlo osvežilno. Sladica je idealna za praznične dni ali razvajanje ob skodelici kave.
Sestavine za kostanjevo rezino (za pekač premera 26 cm)
Biskvit
- 3 jajca
- 100 g moke
- 50 g mletih orehov
- 20 g sladkorja
- 1/2 pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- 0,5 dl olja
- 0,5 dl mleka
- 40 g čokolade v prahu
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- sok ene pomaranče (za preliv biskvita)
Krema
- 700 g kuhanega kostanja
- 1 žlica sladkorja
- 4 dl sladke smetane
- 2 kremfixa
- 5 lističev želatine
- sok ene limone
Postopek
1Ločite beljake od rumenjakov. Beljake s ščepcem soli stepite v čvrst sneg. Rumenjake stepajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dokler ne postanejo svetli in penasti.
2V rumenjakovo zmes vmešajte olje, mleko, mlete orehe, čokolado v prahu in limonino lupinico. Nato postopoma dodajte moko, presejano s pecilnim praškom, ter na koncu nežno vmešajte sneg beljakov.
3Maso vlijte v pekač, obložen s peki papirjem, poravnajte površino in pecite 25–30 minut pri 180 °C. Biskvit popolnoma ohladite in ga dobro navlažite s pomarančnim sokom.
4Kostanj olupite in zmečkajte v gladek pire. Dodajte žlico sladkorja in premešajte, da se sladkor razpusti.
5Lističe želatine namočite v hladni vodi za približno 10 minut. Ožamite jih in raztopite v rahlo segretem limoninem soku.
6Sladko smetano stepite do čvrstosti, med stepanjem postopoma dodajajte kremfix. Vmešajte limonin sok z raztopljeno želatino in nato še kostanjev pire. Mešajte, da dobite homogeno kremo.
7Kremo enakomerno razporedite po ohlajenem in navlaženem biskvitu. Površino poravnajte z lopatko.
8Sladico postavite v hladilnik za najmanj 5 ur (še bolje čez noč), da se krema dobro strdi in okusi povežejo.
9Pred serviranjem narežite na rezine in po želji okrasite z naribano temno čokolado ali kakavom v prahu.
Nasveti za popolno kostanjevo rezino
• Kostanj naj bo popolnoma mehak – tako bo krema svilnata.
• Za bogatejši okus v kremo dodajte žličko ruma ali vaniljeve esence.
• Orehe lahko zamenjate z mletimi mandlji ali lešniki.
• Rezina je še boljša naslednji dan, zato jo mirno pripravite vnaprej.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Lahko uporabim zamrznjen ali vakuumsko pakiran kostanj?
Da. Vakuumsko pakiran kuhan kostanj ali odmrznjen kostanj sta odlična izbira. Poskrbite le, da ga dobro zmečkate v gladek pire brez grudic.
Želatine nimam v lističih – lahko vzamem v prahu?
Lahko. Uporabite enakovredno količino želatine v prahu in jo pripravite po navodilih na embalaži (nabrekati v hladni vodi, nato raztopiti v toplem limoninem soku) ter vmešati v kremo.
Kako dolgo lahko rezina stoji v hladilniku?
V hladilniku zdrži 2–3 dni. Hranite pokrito, da se krema ne izsuši in ne prevzame vonjav drugih živil.