Kostanjeva potica

Znam svetuje

Kostanjeva potica je poslastica in prava sezonska posebnost.

Sestavine

Testo

  • 55 dag moke
  • 6 dag sladkorja
  • 3 dag kvasa
  • 2 dl mleka
  • 1 dl olja
  • 3 ลพlice kisle smetane
  • 2 ลพlici ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • sol
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • naribana limonina lupina

Kostanjev nadev

  • 30 dag kostanja
  • 3 ลพlice ruma
  • vaniljev sladkor
  • beljaki, ki ostanejo od testa – sneg
  • ลพliฤka mlete kave

Postopek

1Pripravimo kvasec tako, da zmeลกamo kvas, sladkor, moko in malo mleka. Pustimo, da naraste.

2Med tem zmeลกamo celo jajce, oba rumenjaka, sol, vaniljev sladkor, rum, smetano, sladkor in limonino lupino. Dodamo moko, kvasec in preostalo mleko. Testo dobro pregnetemo, lahko tudi s kuhalnico, da se loฤi od posode in dela mehurฤke. Pustimo, da vzhaja in naraste vsaj ลกe za enkrat.

3Ponovno ga pregnetemo, zopet malo pustimo, ga razvaljamo za prst debelo (1,5 cm) in premaลพemo z nadevom. Zvijemo ga zelo na tesno. Potico naloลพimo v pekaฤ, jo z rokami nekoliko poravnamo (pritisnemo), veฤkrat prebodemo z vilicami in pustimo, da naraste vsaj ลกe za enkrat. Nato jo peฤemo eno uro na 180ยฐC.

4ลฝe prej pa pripravimo nadev: kostanj speฤemo, ga olupimo in zmeljemo kot orehe. Nato kostanj, vaniljev sladkor, kavo in rum prelijemo z malo vrelega mleka, dobro premeลกamo, dodamo sneg iz ostalih beljakov, narahlo premeลกamo in premaลพemo potico. ฤŒe je premehko, mu lahko dodamo piลกkotne ali kruhove drobtine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite