Kostanjeva potica je poslastica in prava sezonska posebnost.
Sestavine
Testo
- 55 dag moke
- 6 dag sladkorja
- 3 dag kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl olja
- 3 ลพlice kisle smetane
- 2 ลพlici ruma
- 1 vaniljev sladkor
- sol
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- naribana limonina lupina
Kostanjev nadev
- 30 dag kostanja
- 3 ลพlice ruma
- vaniljev sladkor
- beljaki, ki ostanejo od testa – sneg
- ลพliฤka mlete kave
Postopek
1Pripravimo kvasec tako, da zmeลกamo kvas, sladkor, moko in malo mleka. Pustimo, da naraste.
2Med tem zmeลกamo celo jajce, oba rumenjaka, sol, vaniljev sladkor, rum, smetano, sladkor in limonino lupino. Dodamo moko, kvasec in preostalo mleko. Testo dobro pregnetemo, lahko tudi s kuhalnico, da se loฤi od posode in dela mehurฤke. Pustimo, da vzhaja in naraste vsaj ลกe za enkrat.
3Ponovno ga pregnetemo, zopet malo pustimo, ga razvaljamo za prst debelo (1,5 cm) in premaลพemo z nadevom. Zvijemo ga zelo na tesno. Potico naloลพimo v pekaฤ, jo z rokami nekoliko poravnamo (pritisnemo), veฤkrat prebodemo z vilicami in pustimo, da naraste vsaj ลกe za enkrat. Nato jo peฤemo eno uro na 180ยฐC.
4ลฝe prej pa pripravimo nadev: kostanj speฤemo, ga olupimo in zmeljemo kot orehe. Nato kostanj, vaniljev sladkor, kavo in rum prelijemo z malo vrelega mleka, dobro premeลกamo, dodamo sneg iz ostalih beljakov, narahlo premeลกamo in premaลพemo potico. ฤe je premehko, mu lahko dodamo piลกkotne ali kruhove drobtine.