Kamilica

Znam svetuje

Kamilica, le kdo še ni slišal za najbolj znano in široko uporabljeno zdravilno rastlino? Verjetnost, da se nahaja na polici vsakega izmed nas, je zelo velika. Že iz antike jo spremlja sloves pomirjujočega sredstva za težaven želodec, vendar je to le ena izmed mnogih lastnosti te čudodelne rastlinice.

Osebna izkaznica

Ime: kamilica, nobile, egipčanska roža Boga sonca; (Chamomilla recutita L.)

Nabiramo: od maja do avgusta

Nabiranje in sušenje

Najprimernejši čas za nabiranje kamiličnih cvetov je pozno dopoldne, saj so cvetovi v polnem razcvetu in se hkrati izognemo rosi. Nevarnost mokrih cvetnih glavic zaradi rose ali dežja se pokaže med sušenjem, ker lahko splesnijo.


Listi cvetov naj bodo čim bolj ravni in pravokotni na steblo, saj te cvetne glavice vsebujejo največ eteričnih olj. Prav tako lahko poberemo cvetove z rahlo povešenimi listi, razlika je samo v koncentraciji zdravilnih učinkovin, ki jih je v tem primeru manj.
Sušimo jih na zraku v senci in prav tako shranjujemo v temnem prostoru.

Kdaj jo uporabljamo?

Najbolj znana je po svojem učinkovitem blaženju prebavnih motenj, želodčnih krčev in bolečin, kolik ter čirov. Sprošča črevesne mišice in s tem olajša prebavo hrane v črevesju.
Uspešno blaži probleme s hemoroidi.

Vdihavanje pare z ekstraktom kamilice pomaga pri simptomih prehlada in pitje kamiličnega čaja pripomore k zbijanju vročine.

Zdravljenje nespečnosti s pomočjo kamiličnega čaja in aromaterapije sega globoko v preteklost. Bioaktivna komponenta apigenin ima sedativen učinek na človeka, zato je kamilica znana kot sredstvo za umiritev in boljši spanec.

Klinična raziskava je pokazala, da kamilični čaj blaži tesnobo in zmanjšuje živčnost.
Prej omenjeni apigenin pa ima poleg sedativnih lastnosti tudi pozitiven učinek na epileptične bolnike, saj zmanjšuje nastop epileptičnih napadov, ki nastanejo zaradi delovanja pikrotoksina.

Klinične raziskave poročajo o zdravilnem učinku kamilice pri hiperglikemiji in sladkorni bolezni, saj zatira raven sladkorja v krvi, povečuje shranjevanje glikogena v jetrih in zavira sorbitol v človeških eritrocitih.

Če te zanima več …

… kopeli iz kamilice delamo tudi s stebli, ne samo s cvetovi.

… vsebuje 1-2% eteričnih olj, med katerimi so najpomembnejši alfa-bisabolol, alfa-bisabolol oksid A in B ter matricin, saj se spremenijo v flavonoide, ki imajo antibakterijske in antiseptične lastnosti.

… apigenin, najučinkovitejši bioagent v kamilici poleg že omenjenih zdravilnih učinkov zmanjšuje tudi tveganja kroničnih obolenj in ima pozitivne učinke pri zdravljenju raka na dojki.

… na dan ljudje spijemo okoli 1 milijon skodelic kamiličnega čaja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite