Potratna potica, le kdo še ni slišal zanjo? Kraljica med poticami, ki v vsem pretirava in je na koncu tako zelo dobra.
Sestavine za potratno potico
Biskvitno testo
- 6 jajc
- 12 žlic sladkorja
- 3 vaniljevi sladkorji
- 6 žlic ruma
- 9 žlic vode
- 11 žlic moke
- 1 žlic kakava
Kvašeno testo
- 1/2 kvasa
- 35 dag moke
- 5 dag masla
- 1,5 dcl mleka
- 1 jajce
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
- ščepec soli
- 1 žlička sladkorja
Skutin nadev
- 50 dag skute
- 1 jajce
- 1 mala kisla smetana
- cimet ( po okusu)
- naribana lupinica 1 limone
- 6 žlic sladkorja
Orehov nadev
- 40 dag orehov (lahko tudi lešnikov ali mandljev)
- 6 žlic sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- šilce ruma
- 250 ml mleka
- 1 jajce
- cimet (po okusu)
Priprava
Potebujemo tri biskvite, zato je potrebno zgoraj naštete sestavine razdeliti na tri dele. Na koncu bomo imeli dva svetla biskvita in enega temnega. Za temni biskvit uporabimo tri žlice moke, namesto četrte žlice moke pa dodamo eno žlico kakava.
Biskvitno testo
1V posodi umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Stepamo od pet do 10 minut. Dodamo rum in vodo. Ko je vse skupaj dobro premešano, nežno umešamo še moko. Maso vlijemo v pomaščen pekač velikosti 28 cm.
2Pečemo v prej segreti pečici na 180 °C od 10 do 15 min. Biskvit mora biti zlato-rjave barve. Postopek ponovimo še dvakrat. Ko se biskvit ohlaja, se lotimo kvašenega dela.
Kvašeno testo
3Najprej naredimo kvasec: v manjšo posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in moke ter malo mlačnega mleka. Premešamo in pustimo vzhajati. Med tem časom v večjo posodo stresemo moko. V sredini naredimo jamico. Po robu moke potresemo sol in limonino lupinico, v jamico pa ubijemo jajce, vlijemo toplo mleko, zmehčano maslo in vzhajan kvasec. Zamesimo gladko testo in ga pustimo, da vzhaja.
Nato se lotimo izdelave nadevov.
Skutin nadev
4Vse sestavine skupaj dobro premešamo.
Orehov nadev
5Orehe prelijemo z vročim mlekom in premešamo. Nato dodamo še ostale sestavine in premešamo.
In kako sestavimo potico? Po naslednjem vrstnem redu
- kvašeno testo
- 1/2 orehovega nadeva
- svetel biskvit
- 1/2 skutinega nadeva
- temen biskvit
- 1/2 skutinega nadeva
- svetel biskvit
- orehovega nadeva
- kvašeno testo
6Pekač, v katerem smo pekli biskvite, namastimo. Pričnemo s kvašenim testom, ki smo ga predhodno razvaljali. To testo mora zadostovati za dvakratno velikost pekača. Del testa položimo na dno, ostalo naj visi iz pekača in ga bomo uporabili čisto na vrhu.
7Sledi sestavljanje po zgoraj navedenem vrstnem redu. Ko zaključimo s kvašenim testom, ne pozabimo z zobotrebecem potice dobro preluknjati.
8Pečemo v prej ogreti pečici približno 30 min na 170 °C.
9Pečeno potico pustimo v pekaču, da se ohladi, nato jo zvrnemo na primerno podlago in jo potresemo s sladkorjem.
[…] Potratna potica […]