Marmelada iz buč brez sladkorja

Znam svetuje

Bučna marmelada je okusna in zdrava alternativa klasičnim marmeladam, saj vsebuje izjemno malo kalorij in ogljikovih hidratov, hkrati pa ponuja številne hranilne koristi.

Ta sladek namaz se pripravlja iz buč, ki so bogate z vitamini in minerali ter so odličen vir prehranskega vlakna.

Poleg tega, da je bučna marmelada okusna, ima tudi številne koristi za naše zdravje. Buče so naravni vir številnih hranil, vključno z beta-karotenom, vitaminom C, vitaminom E in vitamini skupine B. Beta-karoten je močan antioksidant, ki je pomemben za zdravje oči, kože in imunskega sistema. Vitamin C pomaga pri krepitvi imunskega sistema, vitamin E pa ima antioksidativne lastnosti in pomaga zaščititi celice pred poškodbami.

Buče so tudi dober vir mineralov, kot so kalij, magnezij in železo. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka, magnezij pa je ključen za zdrave kosti in mišice. Železo pa je potrebno za tvorbo rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik po telesu.

Sestavine za marmelado iz buč brez sladkorja

  • 1 kg buč
  • 1 vaniljev strok
  • 1 cimetova palčka
  • 1 limona – sok
  • 200 ml vode
  • 1 ščepec soli
  • 2 čajni žlički zgoščevalca agar-agar

Postopek

1Bučo olupimo, narežemo na majhne kocke in jo damo v večji lonec. Prilijemo vodo, limonin sok, ščepec soli, vaniljo in cimet. Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo vsebino. V lonec damo oboje, za bolj intenziven okus. Prav tako bo ščepec soli poskrbel za bolj intenziven okus, ampak soli damo res mali, dva grama na 1 kg buče.

2Kuhamo 30-40 minut, da se buča zmehča. Odstranimo strok vanilje in cimetovo palčko in s paličnim mešalnikom vse zmeljemo v gladko kašo.

3Če želimo bolj kompaktno marmelado, v gladko kašo dodamo agar-agar in kuhamo še pet minut. Agar-agar se aktivira z vretjem.

4Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. V marmeladi ne sme biti zračnih mehurčkov, zato se potrudimo, da je kozarček res poln – nekajkrat potolčem z njim po pultu, da v kozarčkih ni zraka.

5Dobro zatisnemo pokrovčke in kozarčke pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.

6Marmelado lahko uporabljamo na nešteto načinov, lahko jo damo k mesu, saj ni preveč sladka, uporabljamo pri peki slaščic ali pa enostavno namažemo na domač kruh in uživamo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite