Iz buč lahko pripravimo tudi marmelado. Buče so izjemno koristne za naše zdravje, saj imajo malo kalorij in ogljikovih hidratov, bogate pa so z vitamini (beta-karotenom, C, E, B) in minerali.
Sestavine
- 1 kg buč
- 1 vaniljev strok
- 1 cimetova palčka
- 1 limona – sok
- 200 ml vode
- 1 ščepec soli
- 2 čajni žlički zgoščevalca agar-agar
Postopek
1Bučo olupimo, narežemo na majhne kocke in jo damo v večji lonec. Prilijemo vodo, limonin sok, ščepec soli, vaniljo in cimet. Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo vsebino. V lonec damo oboje, za bolj intenziven okus. Prav tako bo ščepec soli poskrbel za bolj intenziven okus, ampak soli damo res mali, dva grama na 1 kg buče.
2Kuhamo 30-40 minut, da se buča zmehča. Odstranimo strok vanilje in cimetovo palčko in s paličnim mešalnikom vse zmeljemo v gladko kašo.
3Če želimo bolj kompaktno marmelado, v gladko kašo dodamo agar-agar in kuhamo še pet minut. Agar-agar se aktivira z vretjem.
4Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. V marmeladi ne sme biti zračnih mehurčkov, zato se potrudimo, da je kozarček res poln – nekajkrat potolčem z njim po pultu, da v kozarčkih ni zraka. Dobro zatisnemo pokrovčke in kozarčke pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.
5Marmelado lahko uporabljamo na nešteto načinov, lahko jo damo k mesu, saj ni preveč sladka, uporabljamo pri peki slaščic ali pa enostavno namažemo na domač kruh in uživamo.