Marmelada iz buč brez sladkorja

Morda vas zanima

- Oglas -

Iz buč lahko pripravimo tudi marmelado. Buče so izjemno koristne za naše zdravje, saj imajo malo kalorij in ogljikovih hidratov, bogate pa so z vitamini (beta-karotenom, C, E, B) in minerali.

Sestavine

  • 1 kg buč
  • 1 vaniljev strok
  • 1 cimetova palčka
  • 1 limona – sok
  • 200 ml vode
  • 1 ščepec soli
  • 2 čajni žlički zgoščevalca agar-agar

Postopek

1Bučo olupimo, narežemo na majhne kocke in jo damo v večji lonec. Prilijemo vodo, limonin sok, ščepec soli, vaniljo in cimet. Vaniljev strok razpolovimo in postrgamo vsebino. V lonec damo oboje, za bolj intenziven okus. Prav tako bo ščepec soli poskrbel za bolj intenziven okus, ampak soli damo res mali, dva grama na 1 kg buče.

2Kuhamo 30-40 minut, da se buča zmehča. Odstranimo strok vanilje in cimetovo palčko in s paličnim mešalnikom vse zmeljemo v gladko kašo.

3Če želimo bolj kompaktno marmelado, v gladko kašo dodamo agar-agar in kuhamo še pet minut. Agar-agar se aktivira z vretjem.

4Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. V marmeladi ne sme biti zračnih mehurčkov, zato se potrudimo, da je kozarček res poln – nekajkrat potolčem z njim po pultu, da v kozarčkih ni zraka. Dobro zatisnemo pokrovčke in kozarčke pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.

5Marmelado lahko uporabljamo na nešteto načinov, lahko jo damo k mesu, saj ni preveč sladka, uporabljamo pri peki slaščic ali pa enostavno namažemo na domač kruh in uživamo.

Prejšnji članekTestenine v solati
Naslednji članekMlečna rezina
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -