Vložena rdeča pesa

Morda vas zanima

- Oglas -

Za bolj slastno in zdravo zimo.

Sestavine

  • 10 kg rdeče pese
  • 1 l kisa za vlaganje
  • 3 l vode
  • 4 velike žlice sladkorja
  • 4 čajne žličke soli
  • kumina/lovor po želji

Priprava

1Očiščeno in obrezano rdečo peso skuhamo. Pazimo, da ostane na pesi repek in kak centimeter stebelc listov. Če je pesa čisto obrezana, bo iz nje uhajal dragoceni sok med kuho. Kuha se približno 45 minut, odvisno od velikosti pese. Kuhano peso čez noč ohladimo. Naj ostane v vodi, v kateri se je kuhala.

2Zjutraj si nadenemo rokavice in jo kar z rokami najlažje olupimo. Ročno jo narežemo na tanke rezine, lahko jo tudi naribamo. Lahko uporabimo tudi kuhinjskega robota, ki nam bo olajšal delo.

3Posebej zavremo vodo, kis, sol in sladkor. Dodamo narezano peso in minutko ali dve povremo. Še vročo peso naložimo v sterilne kozarce in prelijemo z ostalo tekočino. Pazimo, da ni kozarec preveč natlačen, kajti pesa mora biti v stiku s tekočino. Preden kozarec zapremo, lahko dodamo par zrnc kumine ali zdrobljen lovorjev list.

4Polnjene kozarce še pasteriziramo, saj s tem podaljšamo obstojnost vloženim dobrinam, in sicer tako, da jih postavimo v ogreto pečico nad 100 stopinj Celzija za 15 minut. Še vroče kozarce nato, obrnjene na pokrovčke, zložimo na kuhinjsko krpo, pokrijemo s prtom ali krpo in pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce zložimo v temno klet, kjer nas bodo pridno čakali.

Nasveti

5Kdor ne mara, da je pesa kisla, naj jo samo skuha, ohladi, olupi, nareže na rezine in da v zamrzovalnik. Pred uporabo se jo samo odtaja in uporabi po želji.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -