Karamelizirana jabolka

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Karamelizirana jabolka so preprosta, a čudovito aromatična sladica, ki vas bo navdušila s svojo toplino in okusom. Pripravljena so v nekaj minutah in so popolna kot nadev za ameriške palačinke, mlečni riž, skutne torte ali drugo pecivo. Lahko pa jih preprosto postrežete samostojno – z malo stepene smetane ali kepico vaniljevega sladoleda. Sladke, dišeče in rahlo hrustljave – popoln jesenski posladek.

Sestavine za karamelizirana jabolka

  • 3 čvrsta jabolka
  • sok polovice limone
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 20 g masla
  • ščepec soli
  • cimet po okusu

Postopek

1 V posodo stisnite sok polovice limone. Jabolka operite, olupite in narežite na manjše koščke. Dodajte cimet po okusu, premešajte in jih pokapljajte z limoninim sokom, da ne potemnijo.

2 V kozico z debelejšim dnom stresite rjavi in vaniljev sladkor. Enakomerno ga razporedite po dnu in počasi segrevajte na srednji temperaturi, da se sladkor začne topiti in dobi zlato karamelno barvo.

3 Med topljenjem sladkorja ga ne mešajte – le nežno stresajte posodo, da se karamela enakomerno segreva. Če jo mešate, se lahko sladkor prilepi na kuhalnico in se ponovno strdi.

4 Ko karamela doseže želeno barvo, dodajte ščepec soli in pripravljena jabolka z limoninim sokom. Previdno premešajte, pokrijte in dušite nekaj minut, da se jabolka nekoliko zmehčajo.

5 Ker so jabolka hladna, se bo karamela na začetku strdila – brez skrbi, med dušenjem se bo ponovno raztopila in lepo obdela jabolka.

6 Dušite toliko časa, da se karamela popolnoma raztopi in poveže z jabolki. Če želite mehkejša jabolka, čas kuhanja podaljšajte. Na koncu vmešajte maslo, da se ustvari svilnata, sijoča omaka. Rahlo ohladite in postrezite.

Nasveti za popolna karamelizirana jabolka

• Uporabite čvrsta jabolka, kot so jonagold, gala ali granny smith – ta ohranijo obliko med kuhanjem.
• Po želji lahko jabolka narežete na tanke krhlje ali majhne kocke, odvisno od uporabe.
• Karamelizirana jabolka so odlična kot nadev v palačinkah, kot dodatek k jogurtu ali skutni sladici.
• Za intenzivnejši okus dodajte ščepec muškatnega oreščka ali malo ruma.
• Shranite jih lahko v hladilniku do 3 dni in jih po potrebi pogrejete v mikrovalovki ali na ponvi.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj se mi karamela strdi, ko dodam jabolka?

Ko hladna jabolka pridejo v stik z vročo karamelo, se ta za trenutek strdi – to je povsem normalno. Med dušenjem se bo karamela ponovno raztopila in enakomerno obdala jabolka.

Lahko uporabim beli sladkor namesto rjavega?

Da, vendar bo okus nekoliko manj bogat. Rjavi sladkor daje jabolkom globlji, karamelen okus in prijetno barvo.

Kako naj postrežem karamelizirana jabolka?

Najlepše pridejo s kepico vaniljevega sladoleda, s stepeno smetano ali kot preliv za palačinke, vaflje in ovseno kašo. Odlična so tudi v kombinaciji s skutno sladico – poskusite recept: Skutina sladica s karameliziranimi jabolki.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite