Kako pripraviti mafine, te slastne majhne dobrote?

Znam svetuje

Kako pripraviti mafine? To je dejansko preprosto. Mafini so priljubljeno sladko ali slano pecivo prav zaradi tega, ker jih hitro in preprosto pripravimo, njihov okus pa praktiฤno nima meja. Poznamo veliko vrst mafinov, ki jih tradicionalno peฤemo v modelฤkih za mafine.  

Testo obiฤajno vsebuje moko, sladkor, pecilni praลกek, jajca, maลกฤobo, tekoฤino (mleko, pinjenec, jogurt, kisla smetana) in sol. Sploลกno razmerje med suhimi in mokrimi sestavinami je praviloma 2: 1

Posuลกeno ali sveลพe sadje, oreลกฤki, ฤokolada, izvleฤki, zeliลกฤa in zaฤimbe, koruzna moka, otrobi, oves so nekatere od arom in sestavin, ki jih lahko dodamo osnovnemu testu. Za lepลกi izgled jih lahko krasimo na veฤ naฤinov, jim damo zgodbo in pripravimo velikonoฤne, boลพiฤne, spomladanske in ลกe kakลกne mafine. Najboljลกi so, ฤe jih postreลพemo ลกe tople.

V veliko originalnih receptih za mafine se poleg pecilnega praลกka uporablja tudi jedilna soda bikarbona. Sode ni priporoฤljivo povsem zamenjati s pecilnim praลกkom, saj bodo takrat mafini manjลกi. Namesto pecilnega praลกka pa smo ลพe uspeลกno uporabili vinski kamen, le da ga dodamo bolj radodarno – recimo pol ลพliฤke veฤ, kot bi dali pecilnega praลกka.

Kadar imajo mafini kakลกno kislo sestavino (jogurt, sirotko, kislo mleko, kislo smetano, limonin sok), lahko uporabljamo sodo, saj pripomore k bolj rahlemu testu, pri sladkih sestavinah pa je bolje uporabiti pecilni praลกek. Ne v enakem razmerju, paฤ pa malo poveฤamo koliฤino, npr. namesto 1 ลพliฤke sode uporabimo 1ยฝ-2 ลพliฤki pecilnega praลกka.

Zanimivosti

Mafini so majhni, okrogli kruhki sladkega ali slanega okusa. Beseda muffin izhaja iz francoske besede “moufflet”, ki se pogosto uporablja za kruh in drugo mehko pecivo, vendar mafini ne izhajajo iz Francije.

Angleลกki recepti za mafine so se zaฤeli pojavljati v zaฤetku 19. stoletja. V viktorijanski dobi so mladeniฤi na ulicah prodajali kolaฤke s posebnimi voziฤki in pozvonili, da bi pritegnili kupce. Ljudje so hiteli kupovati kolaฤke in jih jedli med popoldanskimi ฤajem. Ta praksa je navdihnila angleลกko pesem z naslovom “Here Comes the Muffin Man”.

Zanimivo dejstvo o mafinih je, da obstajata dve vrsti, angleลกka ali ameriลกka razliฤica. Angleลกki mafini so pravzaprav majhni, ploลกฤati kruhki, ki jih pogosto jemo za zajtrk in tako s sladkimi (marmeladami, maslomโ€ฆ) kot s slanimi dodatki (slanina, jajca …). Je ลพe tako, da so bolj poznani ameriลกki, sladki mafini.

Nekaj nasvetov za pripravo mafinov

1Od koliฤine masla in sladkorja je odvisno, ali bo naลก mafin bolj suh, podoben biskvitu ali bolj soฤen kot tortice. Soฤnost se da uravnavati tudi z malo veฤ tekoฤine (jogurta, smetane, mleka ali kar vode) ali sadja. Sadje kot dodatek poveฤa soฤnost ravno zato, ker spusti tekoฤino.

2Vse sestavine segrejemo na sobno temperaturo, preden zaฤnemo pripravljati testo. ฤŒe imajo jajca, maslo in mleko sobno temperaturo, jih laลพje in hitreje zamesimo v gladko zmes. 

2Za pripravo mafinov potrebujemo dve skledi, v eni zmeลกamo mokre sestavine, v drugi pa suhe. Nato jih zdruลพimo in zelo na hitro premeลกamo, da se gluten ne razvije do konca – to naredi naลกe mafine ลกe posebej soฤne.

3Sladkor dodajamo mokrim sestavinam. Najbolje je, da jajca in sladkor penasto vmeลกamo, dodamo tekoฤino (mleko, jogurt โ€ฆ), premeลกamo in vlijemo v suhe sestavine. Suhe sestavine (moko, kakav v prahu, pecilni praลกek, solโ€ฆ) prav tako dobro premeลกamo med sabo. Enkrat ko zdruลพimo mokre in suhe sestavine pa pazimo, da ne meลกamo predolgo. Zmeลกamo jih na roko, 10 do 15 potez z metlico bo zadostovalo. Morebitne grudice se v peฤenih mafinih ne bodo ฤutile.

4Preden v testo vmeลกamo dodatke (sadje, oreลกฤke …), jih popraลกimo z malo moke. To jim prepreฤi, da bi potonili na dno. S testom jih le rahlo premeลกajte.

5Mafine peฤemo v  modelฤkih za mafine, ki jih lahko obloลพimo s papirnatimi koลกaricami za peko. ฤŒe ลพelimo kolaฤke s kupฤkom, polnimo modelฤke skoraj do vrha, sicer pa do 2/3. Polnimo jih z ลพlico ali zajemalko za sladoled. Prav tako moramo paziti, da mafinov ne prepeฤemo. Peฤejo se po navadi od 25-30 minut na 180-200ยฐC. Za preizkus potisnemo leseno palฤko v mafin – ko je peฤen, je palฤka ฤista. Po peki naj 5 minut poฤivajo v pekaฤu.

Peฤene lahko okrasimo z kremo in dobimo priljubljene mini tortice ali cupcakes, dodajamo sveลพe sadje, navlaลพimo s sokom โ€ฆ

Mafini so prav zaradi enostavnosti in raznolikosti primerni za vse, ki niso ravno veลกฤi kuhanja. Na naลกi strani najdete veliko receptov, seveda si pa lahko izmislite povsem svojega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite