Kakijevo pecivo s skuto – topla zgodba jeseni na krožniku je popolna izbira za vse ljubitelje preprostih, a očarljivih peciv. Krhko masleno testo se nežno prepleta s kremastim skutnim nadevom, medtem ko kakijeva aroma doda naravno sladkobo in pridih eksotike. To pecivo je idealno za jesenske dni, ko si zaželimo nekaj sladkega, a ne pretežkega – nekaj, kar diši po domačnosti, maslu in toplem sadju.
Sestavine za kakijevo pecivo s skuto (za pekač premera 26 cm)
- 250 g moke
- 125 g masla (sobne temperature)
- 1 jajce
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 rumenjak za premaz
Nadev
- 300 g skute
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- lupinica ene limone
- 2 zrela kakija (pretlačena v pire)
Postopek
1Segrejte pečico na 180 °C. Pripravite pekač za pite ali torto in ga rahlo namastite z maslom.
2V večji skledi zmešajte moko in pecilni prašek. Dodajte maslo in vanilijev ekstrakt ter s prsti ali mešalnikom mešajte, dokler ne dobite drobtinaste zmesi.
3Dodajte jajce in zgnetite testo, da postane gladko in voljno. Oblikujte kroglo, ovijte jo v prozorno folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.
4Medtem pripravite nadev. Skuto, sladkor, jajce, limonino lupinico in kakijev pire dobro zmešajte v enotno, rahlo kremasto zmes.
5Testo razvaljajte na pomokani površini in ga previdno prenesite v pekač. Robove rahlo dvignite, da oblikujete rob peciva.
6Enakomerno razporedite skutno-kakijev nadev in premažite robove testa z rumenjakom za lep sijaj.
7Pecite 30–35 minut, dokler pecivo ne dobi zlato rjave barve. Po peki pustite, da se ohladi, nato narežite na koščke in po želji potresite s sladkorjem v prahu.
Nasveti za popolno kakijevo pecivo s skuto
• Uporabite zrele, mehke kakije – njihova naravna sladkoba je ključna za okus.
• Če želite bolj kremasto teksturo, lahko polovico skute nadomestite z maskarponejem.
• Pecivo je še okusnejše naslednji dan, ko se okusi povežejo.
• Po želji dodajte malo cimeta ali muškatnega oreščka za toplejšo aromo.
• Odlično se poda k čaju z medom ali skodelici toplega mleka.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Ali lahko uporabim zamrznjen kakijev pire?
Da, seveda. Pred uporabo ga popolnoma odtajajte in odcedite odvečno tekočino, da ne bo nadev preredek.
Lahko pecivo pripravim vnaprej?
Lahko. Pecivo lahko spečete dan prej in hranite v hladilniku. Pred serviranjem ga segrejte na sobno temperaturo ali rahlo pogrejte.
Ali lahko testo zamrznem?
Da, surovo testo lahko zamrznete do 2 meseca. Pred uporabo ga preprosto odmrznite v hladilniku čez noč.