Kakijeva krema z grškim jogurtom – zdrava osvežitev v petih minutah

Znam svetuje

Kakijeva krema z grškim jogurtom – zdrava osvežitev v petih minutah je popolna izbira za vse, ki iščete hitro, enostavno in hranljivo sladico. Sladkoba zrelih kakijev se čudovito prepleta s kremasto teksturo grškega jogurta in pridihom vanilije ter cimeta. Ta lahka krema je idealna za zdrav zajtrk, malico ali kot elegantna sladica po kosilu, ki ne obteži in bo zagotovo navdušila vaše brbončice.

Sestavine za kakijevo kremo (za 2 osebi)

  • 2 velika, zelo zrela kakija (sorta “Tipo” ali “Vanilla”)
  • 1 skodelica (cca 200 g) polnomastnega grškega jogurta
  • 1-2 žlici medu (ali javorjevega sirupa, po okusu)
  • 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • sveže jagodičevje za okras (npr. borovnice, maline)
  • nasekljane pistacije ali mandlji za posip (opcijsko)

Postopek

1Kakijem odstranite pecelj in morebitna semena. Če je lupina trda ali poškodovana, jih olupite. Če so zelo zreli in mehki, lupine ni treba lupiti. Narežite jih na manjše koščke.

2Koščke kakija prestavite v mešalnik ali uporabite palični mešalnik. Zmiksajte jih v povsem gladek in svilnat pire. Po želji lahko del kakija narežete na drobne kocke in ga prihranite za vmesno plast.

3V ločeni posodi z metlico gladko zmešajte grški jogurt, med (začnite z eno žlico in dodajte po okusu), vanilijev izvleček in cimet. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo v enotno kremo.

4Pripravite kozarčke. Kremo lahko zložite na dva načina: ali kakijev pire vmešate neposredno v jogurtovo maso ali pa v kozarčke izmenično nalagate plast jogurtove kreme in plast kakijevega pireja za lepši videz.

5Kremo postrezite takoj ali pa jo za vsaj 30 minut postavite v hladilnik, da se okusi prepojijo in ohladi. Tik pred serviranjem okrasite s svežim jagodičevjem in posujte z nasekljanimi oreščki za hrustljavost.

Nasveti za popolno kakijevo kremo

• Za najboljši okus uporabite res zelo zrele, mehke kakije – ti dajo največ sladkobe in nimajo trpkega okusa.
• Za bolj bogat in dekadenten okus lahko del grškega jogurta nadomestite z maskarpone sirom.
• Če želite vegansko različico, uporabite kokosov ali sojin jogurt (tipa “grški”) in javorjev sirup namesto medu.
• Na dno kozarca lahko pred nadevom nadrobite nekaj piškotov (npr. Albert ali polnozrnate) za dodatno teksturo.
• Krema je odlična, če ji dodate tudi kanček limonine lupinice, ki poudari svežino.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj je moja krema trpka?

To se skoraj zagotovo zgodi, če kakiji niso bili dovolj zreli. Trpkost (tanini) izgine šele, ko je kaki popolnoma mehak na otip. Prepričajte se, da uporabljate le povsem zrelo sadje.

Lahko kremo pripravim vnaprej?

Seveda. Kremo lahko pripravite v kozarčkih, jih pokrijete s folijo za živila in hranite v hladilniku do 2 dni. Pravzaprav je naslednji dan še boljša, ko se okusi dobro prepojijo.

Kako vem, kateri kaki je pravi?

Za ta recept sta najboljši sorti “Tipo” ali “Vanilla”, ki morata biti zelo mehka, skoraj že tekoča v notranjosti. Trda sorta kakija (npr. “Kaki Vainiglia”) ni primerna za pire, razen če jo pustite stati toliko časa, da se popolnoma zmehča.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite