Pita iz fig je krhka poslastica finega okusa.
Sestavine
Testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- 2 večji žlici sladkorja
- 170 g masla
- 2-3 žlice hladne vode
Nadev
- 20 večjih fig
- 40 g belega sladkorja
- 40 g rjavega sladkorja
- 50 g meda
- listki mete
Postopek
1Moko presejemo, dodamo sol in sladkor ter hladno maslo, ki ga prej narežemo na manjše koščke. Mesimo s prsti, da se sestavine povežejo. Testo se bo pod prsti še vedno drobilo.
2Dodamo vodo in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v živilsko folijo in damo v hladilnik za vsaj 30 minut.
3Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. na pekač damo peki papir. Polovico testa naribamo po vrhu pekača ter ga s prsti pritisnemo in poskrbimo, da v testeni podlagi ni luknjic.
4Fige prerežemo na četrtine in jih eno zraven druge zložimo po testu. Enakomerno jih potresite z malo sladkorja in medom. Po vrhu potresite s sesekljanimi lističi mete.
5Čez naribamo drugo polovico testa in pekač potisnemo v segreto pečico. Pečemo približno 50 minut, dokler testo ne postane zlato-rjave barve. Če se prehitro barva rjavo, pito pokrijemo z alu folijo in pečemo naprej.
6Testo pa lahko tudi razvaljamo in narežemo na trakove, ki jih križno položimo čez pito. To je tisti klasični vzorec, ki ga običajno vidimo, a vam bo všeč tudi naš predlog z ribanjem testa.