Kremast sladoled z dodatkom slane karamele je nekaj, kar vsi, ki obožujete karamelo, morate obvezno poizkusiti.
Sestavine za domači sladoled slana karamela
- 350 ml sladke smetane za stepanje
Slana karamela
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- 80 g masla
- 1/3 poravnane žličke soli (po želji)
Postopek
1Najprej pripravimo karamelo. Sladkor stopimo v posodi z dnom proti prijemanju in ga med topljenjem ne mešamo. Smetano segrejemo in pazimo, da nam ne zavre. Ko sladkor karamelizira, ga zalijemo s sladko smetano, večkrat premešamo in pustimo, da se karamela ponovno stopi in se vse skupaj nekoliko zgosti. Na koncu vmešamo maslo in sol, prelijemo v posodo in malenkost ohladimo. Bolj podroben postopek za pripravo slane karamele najdete tukaj.
2Približno tretjino karamele damo na stran, k preostali prilijemo 350 ml smetane za stepanje in z metlico stepemo. Prelijemo v posodo s pokrovom in postavimo v zmrzovalnik ali še bolje strojček za pripravo sladoleda, če ga imamo.
3Če bomo sladoled zamrzovali brez strojčka, ga bo potrebno vsake 30 minut premešati, da razbijemo kristalčke in dobimo kremast sladoled. Ko naš sladoled postane ravno prav zamrznjen in lepo kremast, mu dodamo še preostalo slano karamelo, na hitro premešamo in postrežemo.
4Če bomo sladoled pustili v zmrzovalniku čez noč, ga pred postrežbo za kakšno uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko zmehča.