Hačapuri

Znam svetuje

Hačapuri je tradicionalna gruzijska jed, ki je v bistvu kruh, napolnjen s sirom. Obstaja več regionalnih variacij hačapurija, ki se lahko razlikujejo po vrsti sira, vrsti testa in obliki.

Najbolj značilna in prepoznavna različica je verjetno Adjarski hačapuri, ki je oblikovan kot čoln in napolnjen z mešanico sirov, običajno feta in mozzarella. Na vrhu je surovo jajce in maslo, ki se v vročem kruhu skuhata, ko jed prinesejo na mizo.

Hačapuri se pogosto opisuje kot gruzijska “nacionalna jed” in je zelo priljubljen v Gruziji in tudi v drugih državah nekdanje Sovjetske zveze.

Sestavine za hačapuri

Za testo

  • 500 g bele moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa (7g)
  • 300 ml mleka
  • 50 ml oljčnega olja

Za nadev

  • 400 g mehkega sira (npr. feta ali ricotta)
  • 200 g trdega sira (npr. Cheddar ali Gouda)
  • 2 jajca (1 za nadev, 1 za premaz)
  • maslo za serviranje

Postopek

1Najprej pripravite testo. V veliki skledi zmešajte moko, sol, sladkor in suhi kvas.

2V drugi skledi segrejte mleko do mlačnega, nato ga dodajte v mešanico moke. Dodajte tudi oljčno olje.

3Mešajte sestavine, dokler se ne oblikuje testo. Potem ga gnetite približno 10 minut, dokler ni gladko in elastično.

4Pokrijte skledo s testom s krpo in pustite vzhajati eno uro ali dokler ne podvoji svoje velikosti.

5Medtem ko testo vzhaja, pripravite nadev. V skledi zmešajte oba sira in eno jajce.

6Ko je testo pripravljeno, ga razdelite na 4 enake dele. Vsak kos testa razvaljajte v krog, približno 20 cm v premeru.

7Na sredino vsakega kroga testa dodajte četrtino nadeva. Robove testa nato privzdignite in stisnite skupaj, da oblikujete “čoln”. Sredino pustite odprto.

8Hačapuri položite na pekač, obložen s peki papirjem. Zmešajte drugo jajce in vsako pito premažite z jajcem.

9Pecite v predhodno segreti pečici na 200°C približno 20 minut ali dokler niso zlate barve.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite