Domač vaniljev sladoled

Znam svetuje

Res dober domač sladoled. Priprava nam bo mogoče vzela nekoliko več časa, a rezultat bo okusna in kremasta hladna dobrota.

Sestavine

  • 250 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 1 vaniljev strok
  • 3 zavitki vaniljevega sladkorja (bourbon vanilja)
  • 60 g sladkorja

Postopek

1Rumenjake in oba sladkorja dobro penasto mešamo, dokler masa ne postane svetlejša. Rumenjaki, ki jih dodamo v vaniljev sladoled, bodo poskrbeli, da bo ta lepše barve, bolj kremast, polnejšega okusa in mehkejši.

2Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in jih skupaj s strokom damo v mleko. Mleko segrejemo in pazimo, da ne zavre. Odstranimo vaniljev strok in vroče mleko med stalnim mešanjem počasi vmešamo v stepene rumenjake.

3Mešanico prelijemo nazaj v kozico in na nizkem ognju med stalnim mešanjem kuhamo, da se nekoliko zgosti, nakar odstavimo in ohladimo.

4Sladko smetano stepemo do čvrstega in z lopatko počasi vmešamo v ohlajeno zmes. Prelijemo jo v posodo in postavimo v zmrzovalnik.

5Če želimo res kremast sladoled, ga vsake toliko z vilicami premešamo, da razbijemo kristalčke. Ko sladoled postane kremast, mazljiv in ravno prav zamrznjen, ga damo v posodice in postrežemo.

Nasvet

6Če ga bomo v zmrzovalniku imeli čez noč, ga pred postrežbo prestavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se nekoliko odtali, saj bo sicer pretrd.

7Če imamo strojček za pripravo sladoleda, je drugače samo to, da nam smetane ni potrebno stepati, ampak jo segrejemo skupaj z mlekom. Če ohlajeno mešanico prelijemo v strojček, bo sladoled še hitreje pripravljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite