Neลพna in okusna sladica, ki jo v ฤasu cvetenja bezga lahko pripravimo z bezgovimi cvetovi. Ko bezeg odcveti, cvetove preprosto zamenjamo z bezgovim sirupom.
Sestavine za bezgovo panna cotto
- 500 ml sladke smetane
- 10 bezgovih cvetov
- 50 g sladkorja
- 4 listiฤi ลพelatine
- naribana lupinica ene limone
Postopek
1Bezgove cvetove nabiramo tri dni po deลพju in jih ne operemo. Dobro jih pregledamo, da nimajo ลพuลพelk in za 10 minut namoฤimo v hladno smetano, ki smo jo prelili v kozico. Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v hladno vodo.
2Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in limonino lupinico in segrejemo do vretja, kuhamo ลกe kakลกno minuto, ugasnemo in odstavimo. Odstranimo bezgove cvetove in vmeลกamo odcejene listiฤe ลพelatine. Dobro premeลกamo, da se vsa ลพelatina raztopi.
3Panna cotto v posodice nalivamo ฤez cedilo, da odstranimo ลกe kakลกen skrit cvet. Na pultu jo ohladimo in nato prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali ลกe bolje ฤez noฤ, da se dobro strdi.
4Postreลพemo jo samostojno ali prelijemo s kakลกnim sadnim pirejem (odliฤno se poda z jagodnim).
Nasvet
Bezgove cvetove lahko zamenjamo z desetimi ลพlicami domaฤega bezgovega sirupa. ฤe uporabljamo sirup, zmanjลกamo koliฤino sladkorja na 20 g. Sirup vmeลกamo v smetano, dodamo limonino lupinico in zavremo, prelijemo v kozarฤke in ohladimo.