Bezgov sorbet

Znam svetuje

Bezgov sorbet je osveลพujoฤ in aromatiฤen. Sladkorni sirup je prepojen z neลพnimi cvetovi bezga in ustvarja sladko bazo, ki jo preลพema rahlo cvetliฤni okus. Dodatek sveลพega limoninega soka prinaลกa prijetno kislost, ki uravnovesi sladkobo. ฤŒudovita tekstura se stopi v ustih in vabi, da si privoลกฤite ลกe eno ลพlico. Za tiste, ki si ลพelite malce popestriti svojo sladico, priporoฤamo dodatek vodke, ki bo poudarila arome in dodala rahlo alkoholno noto.

Sorbet je priljubljen zaradi svoje osveลพilne narave, nizke vsebnosti maลกฤob, saj v njem ni mleฤnih izdelkov, raznolikost okusa pa mu dajejo razliฤne vrste sadja. Je odliฤna izbira za tiste, ki se izogibajo mleฤnim izdelkom ali ลพelijo laลพjo sladico.

Sestavine za bezgov sorbet

  • 500 ml vode
  • 300 g sladkorja
  • 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
  • 3 ลพlice sveลพega limoninega soka
  • 2 ลพlici vodke (po ลพelji, pomaga prepreฤiti zamrzovanje sorbeta)

Postopek

1V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor. Segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato zavremo sirup in ga kuhamo ลกe 1-2 minuti.

2Medtem bezgove cvetove previdno oplaknemo pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Pazimo, da cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker bodo izgubili okus.

3V skledo poloลพimo sveลพe bezgove cvetove in jih prelijemo z vrelo sladkorno vodo. Pustimo, da se meลกanica ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavimo v hladilnik, kjer naj poฤiva vsaj 2 uri ali pa kar ฤez noฤ. S tem postopkom se okus bezgovih cvetov prenese v sirup.

4Po namakanju precedimo meลกanico skozi fino cedilo, da odstranite bezgove cvetove. Dodamo vodo in limonin sok ter tudi vodko, ki bo pomagala, da sorbet ne zmrzne, obenm pa bo prispevala dodaten okus. Dobro premeลกamo.

5Meลกanico vlijemo v posodo za sorbet in jo postavimo v zamrzovalnik. Zamrzujemo pribliลพno 3-4 ure ali dokler sorbet ni trd. Vsako uro sorbet premeลกamo z vilicami, da prepreฤimo nastajanje leda in ohranimo gladko teksturo.

6Ko je sorbet dovolj trd, ga vzememo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, preden ga postreลพete. Postreลพemo ga v kozarcih ali skledicah ter okrasimo z listiฤi mete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite