Bezgov sorbet je osveลพujoฤ in aromatiฤen. Sladkorni sirup je prepojen z neลพnimi cvetovi bezga in ustvarja sladko bazo, ki jo preลพema rahlo cvetliฤni okus. Dodatek sveลพega limoninega soka prinaลกa prijetno kislost, ki uravnovesi sladkobo. ฤudovita tekstura se stopi v ustih in vabi, da si privoลกฤite ลกe eno ลพlico. Za tiste, ki si ลพelite malce popestriti svojo sladico, priporoฤamo dodatek vodke, ki bo poudarila arome in dodala rahlo alkoholno noto.
Sorbet je priljubljen zaradi svoje osveลพilne narave, nizke vsebnosti maลกฤob, saj v njem ni mleฤnih izdelkov, raznolikost okusa pa mu dajejo razliฤne vrste sadja. Je odliฤna izbira za tiste, ki se izogibajo mleฤnim izdelkom ali ลพelijo laลพjo sladico.
Sestavine za bezgov sorbet
- 500 ml vode
- 300 g sladkorja
- 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
- 3 ลพlice sveลพega limoninega soka
- 2 ลพlici vodke (po ลพelji, pomaga prepreฤiti zamrzovanje sorbeta)
Postopek
1V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor. Segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato zavremo sirup in ga kuhamo ลกe 1-2 minuti.
2Medtem bezgove cvetove previdno oplaknemo pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Pazimo, da cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker bodo izgubili okus.
3V skledo poloลพimo sveลพe bezgove cvetove in jih prelijemo z vrelo sladkorno vodo. Pustimo, da se meลกanica ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavimo v hladilnik, kjer naj poฤiva vsaj 2 uri ali pa kar ฤez noฤ. S tem postopkom se okus bezgovih cvetov prenese v sirup.
4Po namakanju precedimo meลกanico skozi fino cedilo, da odstranite bezgove cvetove. Dodamo vodo in limonin sok ter tudi vodko, ki bo pomagala, da sorbet ne zmrzne, obenm pa bo prispevala dodaten okus. Dobro premeลกamo.
5Meลกanico vlijemo v posodo za sorbet in jo postavimo v zamrzovalnik. Zamrzujemo pribliลพno 3-4 ure ali dokler sorbet ni trd. Vsako uro sorbet premeลกamo z vilicami, da prepreฤimo nastajanje leda in ohranimo gladko teksturo.
6Ko je sorbet dovolj trd, ga vzememo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, preden ga postreลพete. Postreลพemo ga v kozarcih ali skledicah ter okrasimo z listiฤi mete.