Tofu nabodala z zelenjavo. Nekaj slastnega, enostavnega in pisanega. Imate radi zelenjavo? Potem je ta jed odliฤna izbira, da si popestrimo naลก jedilnik.
Tofu, znan tudi kot sojin sir ali sojina skuta, je izdelan iz sojinega mleka in bogat vir rastlinskih beljakovin.
Postopek izdelave je takลกen:
- Sojina zrna namoฤijo in zmehฤajo.
- Namoฤena sojina zrna se zmeljejo v pasto.
- Mleko se izloฤi iz paste.
- Sojino mleko se segreva, nato pa se doda koagulant, obiฤajno kalcijev sulfat ali magnezijev klorid. Ta korak povzroฤi, da se beljakovine v sojinem mleku strdijo.
- Strjeno sojino mleko se stisne v oblike, da se odstrani preseลพna tekoฤina in tvori tofu.
Tofu ima neลพen okus in teksturo ter prevzame okus drugih sestavin, s katerimi ga pripravljate. Zato se pogosto uporablja v razliฤnih jedeh, kot so stir-fry, juhe, solate, ocvrto in peฤeno. Poleg tega je tofu bogat z beljakovinami, hranilnimi snovmi, kot so kalcij in ลพelezo, ter je obiฤajno nizkokaloriฤen in nizko vsebuje nasiฤene maลกฤobe, zaradi ฤesar je odliฤna izbira za tiste, ki se drลพijo zdrave prehrane.
Pred pripravo tofu raลพnjiฤev je priporoฤljivo tofu najprej dobro oลพeti, da odstranimo odveฤno tekoฤino, nato pa ga marinirati vsaj nekaj ur ali ฤez noฤ, da absorbira okuse marinade.
Ko je tofu mariniran, ga nizajte na raลพnjiฤe skupaj z narezano zelenjavo, nato pa jih lahko peฤete, dokler niso lepo zapeฤeni in hrustljavi. Uporabite ฤvrst tofu, saj se bo laลพje obdrลพal na raลพnjiฤu.
Med bo dodal sladkobo in rahlo karameliziral tofu. Araลกidovo olje bo dodalo bogat okus in pomagalo pri praลพenju. Sezamovo olje bo prispevalo k aromi in okusu. Sojina omaka bo dodala slanost in bogastvo okusa. ฤesen, sveลพe nasekljan ali stisnjen, bo dodal ostrino, ingver pa prinesel pikantnost in aromo v marinado.
Recept za tofu raลพnjiฤe z zelenjavo je odliฤna izbira za vse, ki iลกฤete okusen in hranljiv naฤin priprave tofuja in zelenjave. Ta recept zdruลพuje razliฤne okuse in teksture ter je odliฤna reลกitev za vegetarijanske ali veganske obroke.
Prehranska vrednost tofu nabodal z zelenjavo
En obrok tofu nabodal (pribliลพno 2 raลพnjiฤa) ima:
- Kalorije: Pribliลพno 150-200 kcal na obrok, odvisno od velikosti in vsebnosti kalorij v tofuju in zelenjavi.
- Beljakovine: Pribliลพno 8-10 g beljakovin na obrok.
- Maลกฤobe: Pribliลพno 10-12 g maลกฤob na obrok.
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 8-10 g ogljikovih hidratov na obrok.
- Vlaknine: Pribliลพno 2-4 g vlaknin na obrok, odvisno od koliฤine zelenjave.
- Sladkor: Pribliลพno 4-6 g sladkorja na obrok.
Tofu vsebuje visoko kakovostne rastlinske beljakovine in zelo malo nasiฤenih maลกฤob, zato je odliฤna izbira za vegetarijance in vegane.
Poleg tega je ta jed bogata z vlakninami iz zelenjave ter razliฤnimi vitamini, minerali in antioksidanti.
Sestavine za tofu nabodala z zelenjavo
- tofu
- ฤebula
- paprika
- buฤke
Za marinado
- ลพlica meda
- araลกidovo olje
- sezamovo olje
- sojina omaka
- 1 ฤesen
- sveลพe nariban ingver
Postopek
1Tofu nareลพemo na kocke. Za marinado zmeลกamo vse sestavine in tofu vsaj eno uro mariniramo.
2Zelenjavo nareลพemo na kose, ฤebulo na debele rezine.
3Tofu in zelenjavo nataknemo na nabodala. Premaลพemo z marinado in peฤemo na ลพaru, obฤasno obrnemo, da se speฤe z vseh strani. Uporabimo lahko poljubno zelenjavo.
ฤe te zanimajo ลกe bolj zdrava tofu nabodala z zelenjavo …
… lahko naredimo ลกe bolj zdravo razliฤico recepta za tofu nabodala, ฤe upoลกtevamo te reลกitve:
- Izberite ekstra trdi tofu z manj maลกฤobe: Pri nakupu tofuja se odloฤite za ekstra trdi tofu z manjลกo vsebnostjo maลกฤobe. Manj masten tofu ima manj kalorij.
- Omejite koliฤino olja: Uporabite manj olja za marinado in za peฤenje tofuja. Namesto tega lahko uporabite olje v steklenici s prลกilom.
- Zmanjลกajte koliฤino medu: ฤe ลพelite zmanjลกati sladkor v marinadi, uporabite manj medu ali uporabite nadomestek za sladkor, kot je agavin sirup ali javorjev sirup.
- Uporabite veฤ zelenjave: Dodajte veฤ razliฤnih vrst zelenjave, kot so brokoli, cvetaฤa, korenje, buฤke ali paprika, za veฤ vlaknin, vitaminov in mineralov.
- Izogibajte se soli: Zmanjลกajte uporabo soli v marinadi ter raje uporabite sveลพe zaฤimbe in zaฤimbe za dodajanje okusa.
- Dodajte sveลพe zeliลกฤa: Sveลพa zeliลกฤa, kot so peterลกilj, koriander ali bazilika, lahko dodajo jedi veฤ arome in okusa.
- Izberite polnozrnato prilogo: Namesto obiฤajnega belega riลพa ali kruha uporabite polnozrnato razliฤico z veฤ vlakninami.
- Nadomestite del olja z nizkokaloriฤno juลกno osnovo: Namesto vsega olja za peฤenje lahko uporabite nizkokaloriฤno juลกno osnovo za laลพje in manj mastno praลพenje.
Z upoลกtevanjem teh nasvetov lahko naredite bolj zdravo razliฤico tofu nabodal z zelenjavo, ki bo ลกe vedno okusna in hranljiva. Prav tako boste zmanjลกali vsebnost kalorij, maลกฤob in sladkorja ter poveฤali vnos vlaknin in hranilnih snovi.