Kruhovi cmoki z maslom in jajci se najbolj podajo zraven meso v omaki, zelenjavnih jedi ali obare. Cmoki so tradicionalna jed, ki se pogosto pripravlja v kuhinjah srednje Evrope. Kruh se nareลพe na majhne koลกฤke ali zmelje v drobtine, nato pa zmeลกa z jajci, mlekom, zaฤimbami in zeliลกฤi. Nastale cmoke nato kuhamo v vodi ali juhi in postreลพemo z omako ali prelivom, na primer z maslom in drobtinami.
Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje ลพivฤnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je obiฤajno veฤ teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.
Kruh vsebuje tudi minerale, kot so ลพelezo, cink, magnezij, fosfor in selen. ลฝelezo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je kljuฤen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in miลกice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, viลกja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.
Sestavine za kruhove cmoke
- 1/2 kg starega kruha
- 4 dcl mleka
- 60 g masla
- 2 jajci
- sol
- 20 g ฤebule
- ลพlica peterลกilja
- 120 g moke
Postopek
1Na kocke narezan star kruh navlaลพimo z mlekom, dodamo jajce, prepraลพeno ฤebulo in peterลกilj ter posolimo.
2Maso pustimo, da malo poฤiva, nato dodamo moko in gladko zmeลกamo.
3Na pomokani deski oblikujemo cmoke, velikost cmokov sami izberemo, in jih skuhamo v slanem kropu. Zabelimo jih z maslom in drobtinami ali z ocvirki.