Kruhovi cmoki

Znam svetuje

Kruhovi cmoki z maslom in jajci se najbolj podajo zraven meso v omaki, zelenjavnih jedi ali obare. Cmoki so tradicionalna jed, ki se pogosto pripravlja v kuhinjah srednje Evrope. Kruh se nareže na majhne koščke ali zmelje v drobtine, nato pa zmeša z jajci, mlekom, začimbami in zelišči. Nastale cmoke nato kuhamo v vodi ali juhi in postrežemo z omako ali prelivom, na primer z maslom in drobtinami.

Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje živčnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je običajno več teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.

Kruh vsebuje tudi minerale, kot so železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Železo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je ključen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in mišice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, višja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.

Sestavine za kruhove cmoke

  • 1/2 kg starega kruha
  • 4 dcl mleka
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • sol
  • 20 g čebule
  • žlica peteršilja
  • 120 g moke

Postopek

1Na kocke narezan star kruh navlažimo z mlekom, dodamo jajce, prepraženo čebulo in peteršilj ter posolimo.

2Maso pustimo, da malo počiva, nato dodamo moko in gladko zmešamo.

3Na pomokani deski oblikujemo cmoke, velikost cmokov sami izberemo, in jih skuhamo v slanem kropu. Zabelimo jih z maslom in drobtinami ali z ocvirki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite