Krompirjeva solata je ena tistih jedi, ki jo sicer redko pripravljamo, ker nam vzame kar nekaj časa, se je pa razveselimo na piknikih, ker je odlična priloga k mesu ali ribam z žara.
Sestavine
- 1 kg srednje velikih krompirjev
- 2 večji, rdeči čebuli
- 0,4 dl dobrega oljčnega olja
- 0,8 dl jabolčnega kisa
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička nasekljanega drobnjaka
- 2 vejici svežega peteršilja
- 1/4 žličke mletega popra
Postopek
1Izberem krompir, ki se ne razkuha, da dobro operemo in damo v lonec s hladno vodo, to nekoliko posolimo, da krompir ne popoka. Kuhamo pol ure, oziroma, dokler krompir ni kuhan, preverimo s konico noža. Kuhanega odcedimo in pustimo nekaj minut, da se malo ohladi. Še toplega olupimo in narežemo na kolute in jih damo v dovolj veliko skledo.
2Medtem čebulo olupimo in drobno nasekljamo, v manjšo ponev damo sol, poper in kis in mešanico segrejemo. Čebulo potresemo po krompirju in zalijemo s toplim kisom. Premešamo, pokrijemo in pustimo pol ure, da se kis lepo vpije v krompir.
3Dodamo še oljčno olje, potresemo z drobnjakom in dobro premešamo. Lahko postrežemo takoj, ali pa solato shranimo v hladilniku. Preden solato postrežemo, jo uro prej vzamemo iz hladilnika in okrasimo s svežim peteršiljem.