Vloženi čemaž

Morda vas zanima

- Oglas -

Čemaž že kuka na plan in privablja divjih zelišč željne gurmane. Če počakamo še kak mesec ali dva, ko se listkom pridružijo tudi popki, lahko s sprehoda po gozdu domov prinesemo čemaževe popke ter jih vložimo kot posebno ozimnico. Vloženi čemaž nikoli ne razočara.

Sestavine za vloženi čemaž

  • 1 liter čemaževih popkov
  • 2 dcl kisa za vlaganje (8 %)
  • 4 dcl vode
  • dobra žlička grobe soli
  • žlička popra v zrnju
  • 2 lovorjeva lista
  • kozarčki za vlaganje
  • oljčno olje

Postopek s kisom

1Čemaževe cvetove ali popke operemo, z njim nežno stresemo kapljice ter jih še malo popivnamo s papirnato brisačko in posušimo.

2Zložimo jih v kozarec za vlaganje, ki smo ga vsaj 10 minut sterilizirali v pečici ogreti na 110 °C. Kozarec je lahko tudi manjši, saj ni nič napačnega, če se cvetovi ali popki držijo tesno skupaj.

3Kis in vodo ter ostale sestavine zavremo ter napolnimo kozarec – mora biti poln tekočine do vrha. Tesno zapremo in shranimo za posebne priložnosti.

Postopek z oljčnim oljem

1Cvetove čemaža zložimo v steklen kozarček in posolimo z grobo soljo. Do roba kozarčka jih zalijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo in uživamo ob posebni priložnostih.

Ali ste vedeli …

… da cvetove čemaža lahko paniramo v testu iz moke in vode, ki naj bo tekoče, ali pa si privoščimo nekaj posebnega. Pomočimo jih v stepen beljak in zatem obilno poprašimo z mešanico dobre, polnozrnate moke in belih drobtin. Razmerja med mokama si seveda lahko prilagajate in se številk nima smisla držati.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad