Timijanov sirup ali sirup iz materine dušice

Znam svetuje

Če vam nagaja kašelj, če bi radi lajšali bolečine v grlu, potem je timijanov sirup ali sirup iz materine dušice prava rešitev za vas.

Timijan je aromatično zelišče s prijetnim vonjem. Uporablja se tako v kulinariki kot tudi v zdravilstvu zaradi svoje edinstvene arome. Timijan vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom v telesu. Antioksidanti prispevajo k splošnemu zdravju in preprečujejo oksidativni stres.

Materina dušica, znanstveno znana kot Thymus vulgaris, je ena od teh čudovitih rastlin, ki prinaša bogastvo okusov in vonjev v naše kuhinje ter dodaja posebno noto številnim jedem. Izvira iz Sredozemlja, je zelišče z izjemno močno aromo. Ime “materina dušica” izhaja iz grške besede “thymon,” kar pomeni “dihati” ali “ohlajati.” To je pravzaprav odraz njene zgodovinske uporabe v tradicionalni medicini za lajšanje težav z dihali.

Timijan je enostaven za gojenje na vrtu ali loncu na okenski polici, rad ima sonce.

Timijan je znan po svojih antibakterijskih lastnostih. Že stoletja ga ljudje uporabljajo za zdravljenje okužb in različnih bakterijskih težav, pogosto se uporablja za olajšanje dihalnih težav, kot so kašelj, prehlad in bronhitis. Olje iz timijana se lahko uporablja za inhalacijo.

Sirup iz timijana je poleg sirupa iz smrekovih vršičkov in trpotčevega sirupa zagotovo med najbolj učinkovitimi domačimi zdravili proti kašlju. Tako kot vse zeliščne sirupe tudi tega lahko pripravimo na dva načina, s kuhanjem ali brez. V takem sirupu, ki ga pripravimo brez kuhanja, ohranimo več zdravilnih učinkovin, priprava pa zahteva nekoliko več dela in časa.

Timijan nabiramo v sončnem vremenu, ko na rastlinah ni več rose in vsaj tri dni ni deževalo. Nabiramo ga od junija do septembra, nabiramo cvetove, listke in stebelca, brez olesenelih delov.

Sestavine za timijanov sirup ali sirup iz materine dušice

  • kozarec za vlaganje
  • materino dušico, približno 30 gramov
  • sladkor ali med

Postopek

1Temeljito operemo sveže liste in cvetove materine dušice, da odstranimo  morebitno umazanijo ali insekte. Lahko uporabite samo liste, samo cvetove ali pa kombinacijo obeh za okusnejši sirup.

2Najprej dno kozarca prekrijemo s timijanom, nanj nasujemo plast sladkorja ali medu, spet damo plast timijana, sladkor in postopek nadaljujemo, dokler kozarec ni poln. Zadnja plast naj naredita sladkor ali med.

3Kozarec postavimo za mesec dni na sonce. Vmes ga nekajkrat pretresimo. Nato vsebino precedimo in prelijemo v čisto stekleničko. Hranimo jo v hladnem in temnem prostoru.

4Drugi način je, da liter vode skupaj s kilogramom sladkorja zavremo, vremo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.

5Nato dodamo sveže liste in cvetove materine dušice. Zmanjšamo temperaturo na nizko in pustimo, da se zmes počasi vre približno 10-15 minut. To bo omogočilo, da se okus in aroma materine dušice prenesejo v sirup. Za boljši okus dodamo še 10 g citronke.

6Po kuhanju odstranimo lonec s štedilnika in pustimo čez noč.

7Zjutraj sirup precedimo, ponovno segrejemo do vretja in ga prelijemo v čiste stekleničke. Ohlaja naj se počasi, pokrito s kuhinjsko krpo. Sirup bo uporaben nekaj mesecev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite