Slive so sladko in soฤno sadje, ki bogatijo naลก jedilnik od poletja do jeseni. Imajo veliko pomembnih vitaminov (A,C in E) in mineralov (kot so ลพelezo, kalcij, kalij, cink..), poleg tega pa tudi na naraven naฤin uravnavajo naลกo prebavo. Kako jih shraniti za dni, ko sveลพih sadeลพev ni na razpolago. Skuhajmo si marmelado, in to brez sladkorja, ki bo prav tako okusna kot sveลพe slive. Za hitrejลกe zgoลกฤevanje uporabimo kislo jabolko, ฤe imate pa radi bolj sladke marmelade, ji dodajte nekaj suhih sliv ali datljev.
Sestavine
- 1 kg zrelih sliv
- 2 jabolki
- 1 neลกkropljena limona
- 2 g soli
Postopek
1Slive operemo, dobro posuลกimo in nareลพemo na majhne koลกฤke. Jabolki prav tak operemo in nareลพemo na kocke. Limoni najprej naribamo lupinico, nato iz nje stisnemo sok.
2Narezano sadje damo v veฤjo skledo, prelijemo z limonin sokom, dodamo ลกe lupinico in dobro premeลกamo. Pustimo poฤivati eno uro v hladilniku.
3Sadno meลกanico prestavimo v blender in zmiksamo v gladek pire. ฤe ga nimamo, zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom ali spasiramo.
5Sadno kaลกo prestavimo v veฤji lonec in ob stalnem meลกanju kuhamo do vretja. Dodamo ลกe sol. Brez skrbi soli v marmeladi ne boste ฤutili, bo pa poudarila sadni okus.
6Pustimo vreti ลกe 15 minut, preizkusimo, ฤe je marmelada dovolj gosta (kanimo jo na hladen kroลพnik in ฤe steฤe, jo ลกe nekaj ฤasa kuhamo).
8Ko je dovolj gosta, jo prelijemo v manjลกe, sterilizirane kozarฤke. Nalijemo do roba, da v kozarฤkih ne ostane niฤ zraka. Dobro zapremo, pokrijemo in poฤasi ohlajamo. Naredil se bo vakum, to bomo sliลกali z rahlim pokom.
Nasvet
9Slivovi marmeladi lahko med kuhanjem dodamo tudi kakลกno zaฤimbo. Na primer cimet, klinฤke, rumovo ali vaniljevo esenco.