Slivova marmelada brez sladkorja

Znam svetuje

Slive so sladko in soฤno sadje, ki bogatijo naลก jedilnik od poletja do jeseni. Imajo veliko pomembnih vitaminov  (A,C in E) in mineralov (kot so ลพelezo, kalcij, kalij, cink..), poleg tega pa tudi na naraven naฤin uravnavajo naลกo prebavo. Kako jih shraniti za dni, ko sveลพih sadeลพev ni na razpolago. Skuhajmo si marmelado, in to brez sladkorja, ki bo prav tako okusna kot sveลพe slive. Za hitrejลกe zgoลกฤevanje uporabimo kislo jabolko, ฤe imate pa radi bolj sladke marmelade, ji dodajte nekaj suhih sliv ali datljev.

Sestavine

  • 1 kg zrelih sliv
  • 2 jabolki
  • 1 neลกkropljena limona
  • 2 g soli

Postopek

1Slive operemo, dobro posuลกimo in nareลพemo na majhne koลกฤke.  Jabolki prav tak operemo in nareลพemo na kocke. Limoni najprej naribamo lupinico, nato iz nje stisnemo sok.

2Narezano sadje damo v veฤjo skledo,  prelijemo z limonin sokom, dodamo ลกe lupinico in dobro premeลกamo. Pustimo poฤivati eno uro v hladilniku.

3Sadno meลกanico prestavimo v blender in zmiksamo v gladek pire. ฤŒe ga nimamo, zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom ali spasiramo.

5Sadno kaลกo prestavimo v veฤji lonec in ob stalnem meลกanju kuhamo do vretja. Dodamo ลกe sol. Brez skrbi soli v marmeladi ne boste ฤutili, bo pa poudarila sadni okus.

6Pustimo vreti ลกe 15 minut, preizkusimo, ฤe je marmelada dovolj gosta (kanimo jo na hladen kroลพnik in ฤe steฤe, jo ลกe nekaj ฤasa kuhamo).

8Ko je dovolj gosta, jo prelijemo v manjลกe, sterilizirane kozarฤke. Nalijemo do roba, da v kozarฤkih ne ostane niฤ zraka. Dobro zapremo, pokrijemo in poฤasi ohlajamo. Naredil se bo vakum, to bomo sliลกali z rahlim pokom.

Nasvet

9Slivovi marmeladi lahko med kuhanjem dodamo tudi kakลกno zaฤimbo. Na primer cimet, klinฤke, rumovo ali vaniljevo esenco.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite