Ringlojeva marmelada se kuha iz ringlojev (Cydonia oblonga L.), plodov drevesa ringloja. Okus ringloja je precej edinstven. Ima sladek, kiselkast in rahlo aromatiฤen okus, ki se razlikuje od drugih sadnih vrst. Nekateri opisujejo okus ringloja kot kombinacijo okusov hruลกke, jabolka in citrusov.
Sladkost ringloja je uravnoteลพena s prijetno kislostjo, kar daje plodu osveลพujoฤo in kompleksno aromo. Aroma ringloja je lahko nekoliko diลกeฤa, kar doda dodatno dimenzijo okusu. Okus ringloja se razvija in postaja ลกe bolj intenziven, ko se plod kuha ali uporablja pri pripravi marmelad, omak in drugih jedi.
Sestavine za ringlojevo marmelado
- 2 kg zrelih ringlojev
- 1/2 kg rjavega sladkorja
- 1 ลพlica kardamoma
- 1 ลพliฤka cimeta
- 2 neลกkropljeni limoni – sok in lupinica
Postopek
1Ringloje operemo, olupimo in jim odstranimo peลกko. Nato jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke in damo v lonec. Dodamo jim sladkor, sok limon in lupinico ter poฤasi kuhamo na srednjem ognju do vretja. Redno meลกamo, da se marmelada ne prismodi.
2Ko se sladkor stopi, ogenj zmanjลกamo in poฤasi kuhamo ลกe kakลกnih 45 minut, odvisno od tega, kako gosto marmelado ลพelimo. Sproti odstranjujemo morebitno peno, ฤe se pojavi na gladini. Dodamo ลกe cimet in kardamom ter zmes zmeljemo s paliฤnim meลกalnikom.
3Po 45 minutah kuhanja preverimo gostoto marmelade. Na hladen kroลพnik kanemo nekaj kapljic marmelade. ฤe se hitro strdi in ne teฤe, je marmelada dovolj gosta. ฤe se ลกe vedno preveฤ tekoฤa, nadaljujemo s kuhanjem in preverjamo gostoto na nekaj minut. Ko je marmelada dosegle ลพeleno gostoto, ugasnemo ogenj. Pustimo marmelado poฤivati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.
4S ลกe vroฤo marmelado napolnimo dobro oprane in sterilizirane kozarce, ki jih tesno zapremo. Kozarce lahko steriliziramo tako, da jih postavimo v vrelo vodo, v peฤico na 100 stopinj Celzija ali pa jih operemo v vroฤi vodi z milnico ter nato dobro speremo. Pokrijemo jih z odejo in ohladimo. Ringlojevo marmelado hranimo v suhem in hladnem prostoru.
Obstaja veฤ razlogov, zakaj radi kuhamo ringlojevo marmelado:
- Trdost in kislost ringlojev: Ringloji so trdi in kisli plodovi, ki jih je teลพko jesti sveลพe. Ko se ringloji skuhajo, pa se zmehฤajo in postanejo bolj uลพitni.
- Obogatitev okusa: Ringlojeva marmelada ima intenziven okus in vonj, ki je kombinacija sladkega, kislega in blago aromatiฤnega okusa. Kuhanje ringlov poveฤa koncentracijo teh okusov, kar daje marmeladi bogato in kompleksno aromo.
- Pektin: Ringloji vsebujejo naravni pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Med kuhanjem ringlov se pektin sprosti in tvori gelasto strukturo, kar omogoฤa, da se marmelada pravilno zgosti.
- Konzerviranje: Kuhanje ringlov v marmelado pomaga podaljลกati obstojnost plodov. Skozi postopek kuhanja in dodajanja sladkorja se ustvarijo neugodni pogoji za mikrobe, kar omogoฤa, da marmelada ostane sveลพa dlje ฤasa.
- Uporaba pri peki in v kulinariki: Ringlojeva marmelada je vsestranska in se lahko uporablja v ลกtevilnih sladicah, pecivih, nadevih in omakah. Kuhanje ringlov v marmelado omogoฤa ustvarjanje sladkih, kiselkastih in aromatiฤnih dodatkov za razliฤne jedi.
Poleg tega je kuhanje ringlov v marmelado tradicionalen naฤin obdelave teh plodov, saj se ringloji ne uลพivajo pogosto sveลพi. Kuhanje ringlov v marmelado je torej odliฤen naฤin, kako izkoristiti te plodove in ustvariti okusno in trajno sladko marmelado.
Med pomembnejลกimi zdravilnimi sestavinami v ringlojih so:
- Prehranske vlaknine: Ringloji so bogati s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k pravilnemu delovanju ฤrevesja, pomagajo uravnavati prebavo ter vzdrลพujejo obฤutek sitosti.
- Antioksidanti: Ringloji vsebujejo antioksidante, kot so polifenoli, flavonoidi in vitamini C in E. Antioksidanti pomagajo zmanjลกevati oksidativni stres v telesu, ki je povezan z razvojem bolezni, ter ลกฤitijo celice pred poลกkodbami prostih radikalov.
- Vitamin C: Ringloji so bogat vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju imunskega sistema, spodbujanju zdrave koลพe, tvorbi kolagena, absorpciji ลพeleza in drugih pomembnih presnovnih procesih.
- Fenolne spojine: Ringloji vsebujejo fenolne spojine, ki imajo protivnetne in protimikrobne lastnosti. Te spojine lahko pomagajo zmanjลกati vnetja v telesu ter ลกฤitijo pred okuลพbami.
- Minerali: Ringloji vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, ลพelezo in fosfor. Ti minerali so kljuฤni za pravilno delovanje razliฤnih telesnih sistemov, vkljuฤno z ลพivฤnim, miลกiฤnim in kostnim sistemom.