Marmelada iz japonskih nešpelj – popolno ravnovesje sladkega in osvežilnega

Znam svetuje

Marmelada iz japonskih nešpelj – popolno ravnovesje sladkega in osvežilnega je klasičen domač recept, ki združuje sladkobo zrelih nešpelj z osvežilno kislino limone. Ta enostavna marmelada je idealna za začetnike, saj ne potrebuje nobenih dodatnih želirnih sredstev; sadje samo poskrbi za popolno teksturo. Je odličen način za shranjevanje tega sezonskega sadja in prinaša sonce na mizo ob vsakem zajtrku ali malici.

Sestavine za marmelado iz japonskih nešpelj (za cca 3-4 srednje kozarce)

  • približno 1 kg japonskih nešpelj
  • 500 g sladkorja
  • sok 2 limon

Postopek

1Najprej steriliziramo kozarce in pokrove v vreli vodi.

2Medtem ko se kozarci sterilizirajo, začnemo lupiti japonske nešplje. Sadje prerežemo na pol in odstranimo velika semena v notranjosti. Lupljenje je neobvezno v tem receptu, vendar ima marmelada veliko bolj gladko teksturo, če to storimo.

3Olupljene sadeže prelijemo z malo limoninega soka, da ne porjavijo oziroma oksidirajo.

4V velikem loncu zmešamo sadje z limoninim sokom in sladkorjem.

5Mešanico segrevamo na srednje močnem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato zmanjšamo temperaturo na nizko in počasi kuhamo.

6Marmelado kuhamo 30-40 minut, dokler ne doseže želene gostote.

7 Med kuhanjem občasno odstranimo peno, ki se nabira na vrhu.

8Ali je marmelada dosegla želeno gostoto, preverimo s hladim krožnikom. Na krožnik damo žličko marmelade, počakamo nekaj sekund, če se marmelada strdi, je pripravljena.

9Vročo marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce, tesno zapremo pokrove in obrnemo kozarce na glavo, da se ustvari vakum. Počakamo, da se kozarci popolnoma ohladijo.

Nasveti za popolno marmelado iz japonskih nešpelj

• Poskusimo dodati nekaj začimb, kot so cimet, ingver ali kardamom, da okus marmelade še bolj popestrimo.
• Namesto samo soka limone lahko dodamo tudi naribano lupinico, da bo marmelada dobila še bolj osvežujoč okus.
• Namesto belega sladkorja uporabimo rjavi sladkor za nekoliko bolj poln okus in barvo marmelade.
• Dodamo malo čilija ali mete za edinstven okus, ki nas bo presenetil.
• Če imamo radi vaniljevo aromo, poskusimo dodati svež vaniljev strok ali vaniljev ekstrakt.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako vem, katere nešplje so dovolj zrele?

Ko pripravljamo marmelado, potrebujemo zrelo sadje. Ko nabiramo japonske nešplje, bodimo pozorni na temno rumeno, skoraj oranžno sadje. Če je sadež svetlo rumen z zelenkastim odtenkom, še ni zrel in bo grenak.

Ali moram nešplje olupiti?

Lupljenje je neobvezno v tem receptu, vendar ima marmelada veliko bolj gladko teksturo, če to storimo. Če vas lupina ne moti, jo lahko pustite.

Ali moram dodati pektin ali želirno sredstvo?

Ne. Japonske nešplje same vsebujejo veliko pektina, zato dodatna želirna sredstva niso potrebna. Limonin sok in sladkor bosta poskrbela za pravilno gostoto in strditev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite