Marmelada iz jagod in bezga z manj sladkorja

Znam svetuje

Marmelada iz jagod in bezga z manj sladkorja je odliฤna in osveลพilna ter zlahka pripravljena. ฤŒe se vpraลกamo, zakaj so jagode tako dobre, je razlogov veฤ. Jagode imajo osveลพujoฤ in sladek okus zaradi naravnih sladkorjev. Oddajajo privlaฤno aromo, ki je pogosto opisana kot sladka in osveลพujoฤa. Aromatiฤne spojine v jagodah prispevajo k njihovi edinstveni diลกavi. Bogate so z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. Vsebujejo veliko vitamina C, ki je pomemben za imunski sistem, ter vitamin K, folno kislino in vitamin E. Jagode prav tako vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij in mangan bter so bogate z antioksidanti, kot so antocianini, flavonoidi in vitamin C.

So odliฤen vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k uravnavanju prebave, poveฤanju sitosti ter zmanjลกanju tveganja za srฤno-ลพilne bolezni in debelost. Jagode imajo tudi relativno nizko vsebnost kalorij in so primerne za ljudi, ki sledijo nizkokaloriฤni ali hujลกevalni dieti.

Sestavine za marmelado iz jagod in bezga z manj sladkorja

  • 500 g sveลพih jagod
  • 50-100 g sladila po izbiri (na primer eritritol, stevia ali med)
  • 2-3 sveลพe bezgove cvetne socvetje
  • 1 limona (sok in lupinica)

Postopek

1Jagode operite, odstranite peclje in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke. Prenesite jih v veฤji lonec.

2Dodajte sladilo po izbiri (prilagodite koliฤino glede na sladkost jagod), sveลพe bezgove cvetne socvetje, sok ene limone in lupinico ene limone v lonec z jagodami. Dobro premeลกajte, da se sestavine enakomerno razporedijo.

3Postavite lonec na ลกtedilnik in ga segrejte na srednjo temperaturo. Meลกajte s kuhalnico, da se sladilo stopi in se sestavine dobro poveลพejo.

4Ko zmes zaฤne vreti, zmanjลกajte temperaturo na nizko in kuhajte pribliลพno 30-40 minut. Obฤasno premeลกajte, da se marmelada ne prime na dno lonca.

5Med kuhanjem boste opazili, da se jagode razpustijo in tvorijo gostejลกo teksturo.

ฤŒe te zanima …

… jagode izvirajo iz druลพine Rosaceae in rodu Fragaria. Obstaja veฤ vrst jagod, vendar se najpogosteje gojijo dve glavni vrsti: vrtna jagoda (Fragaria ร— ananassa) in divja jagoda (Fragaria vesca).

Vrtna jagoda, ki jo danes najpogosteje uลพivamo, je hibridna vrsta, pridobljena s kriลพanjem veฤ divjih vrst jagod. Prvi kriลพanec vrtnih jagod naj bi nastal v Franciji v 18. stoletju, eni pa pravijo, da je njihov resniฤen izvor v Zdruลพenem kraljestvu, in sicer v 17. stoletju. Vendar pa je bilo gojenje in uลพivanje jagod znano ลพe v preteklosti, tudi med starimi Rimljani, Grki in drugimi civilizacijami.

Divje jagode rastejo v razliฤnih delih sveta, vkljuฤno z Evropo, Severno Ameriko, Azijo in Afriko. So manjลกe od vrtnih jagod in imajo bolj intenziven okus. Danes se jagode gojijo in pridelujejo v razliฤnih delih sveta, vkljuฤno s Severno in Juลพno Ameriko, Evropo, Azijo in Avstralijo. Razliฤne vrste in sorte jagod so preprosto prilagojene razliฤnim podnebnim razmeram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite