Marmelada iz jagod in bezga z manj sladkorja je odliฤna in osveลพilna ter zlahka pripravljena. ฤe se vpraลกamo, zakaj so jagode tako dobre, je razlogov veฤ. Jagode imajo osveลพujoฤ in sladek okus zaradi naravnih sladkorjev. Oddajajo privlaฤno aromo, ki je pogosto opisana kot sladka in osveลพujoฤa. Aromatiฤne spojine v jagodah prispevajo k njihovi edinstveni diลกavi. Bogate so z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. Vsebujejo veliko vitamina C, ki je pomemben za imunski sistem, ter vitamin K, folno kislino in vitamin E. Jagode prav tako vsebujejo minerale, kot so kalij, magnezij in mangan bter so bogate z antioksidanti, kot so antocianini, flavonoidi in vitamin C.
So odliฤen vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k uravnavanju prebave, poveฤanju sitosti ter zmanjลกanju tveganja za srฤno-ลพilne bolezni in debelost. Jagode imajo tudi relativno nizko vsebnost kalorij in so primerne za ljudi, ki sledijo nizkokaloriฤni ali hujลกevalni dieti.
Sestavine za marmelado iz jagod in bezga z manj sladkorja
- 500 g sveลพih jagod
- 50-100 g sladila po izbiri (na primer eritritol, stevia ali med)
- 2-3 sveลพe bezgove cvetne socvetje
- 1 limona (sok in lupinica)
Postopek
1Jagode operite, odstranite peclje in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke. Prenesite jih v veฤji lonec.
2Dodajte sladilo po izbiri (prilagodite koliฤino glede na sladkost jagod), sveลพe bezgove cvetne socvetje, sok ene limone in lupinico ene limone v lonec z jagodami. Dobro premeลกajte, da se sestavine enakomerno razporedijo.
3Postavite lonec na ลกtedilnik in ga segrejte na srednjo temperaturo. Meลกajte s kuhalnico, da se sladilo stopi in se sestavine dobro poveลพejo.
4Ko zmes zaฤne vreti, zmanjลกajte temperaturo na nizko in kuhajte pribliลพno 30-40 minut. Obฤasno premeลกajte, da se marmelada ne prime na dno lonca.
5Med kuhanjem boste opazili, da se jagode razpustijo in tvorijo gostejลกo teksturo.
ฤe te zanima …
… jagode izvirajo iz druลพine Rosaceae in rodu Fragaria. Obstaja veฤ vrst jagod, vendar se najpogosteje gojijo dve glavni vrsti: vrtna jagoda (Fragaria ร ananassa) in divja jagoda (Fragaria vesca).
Vrtna jagoda, ki jo danes najpogosteje uลพivamo, je hibridna vrsta, pridobljena s kriลพanjem veฤ divjih vrst jagod. Prvi kriลพanec vrtnih jagod naj bi nastal v Franciji v 18. stoletju, eni pa pravijo, da je njihov resniฤen izvor v Zdruลพenem kraljestvu, in sicer v 17. stoletju. Vendar pa je bilo gojenje in uลพivanje jagod znano ลพe v preteklosti, tudi med starimi Rimljani, Grki in drugimi civilizacijami.
Divje jagode rastejo v razliฤnih delih sveta, vkljuฤno z Evropo, Severno Ameriko, Azijo in Afriko. So manjลกe od vrtnih jagod in imajo bolj intenziven okus. Danes se jagode gojijo in pridelujejo v razliฤnih delih sveta, vkljuฤno s Severno in Juลพno Ameriko, Evropo, Azijo in Avstralijo. Razliฤne vrste in sorte jagod so preprosto prilagojene razliฤnim podnebnim razmeram.