Cvetačna juha s krompirjem in korenčkom je odlična kombinacija okusov, ki nas nasitijo. Čim večkrat posezimo po cvetači, saj je dober vir vitaminov, zlasti vitamina C. Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov ter krepi imunski sistem. Poleg vitamina C cvetača vsebuje tudi vitamine K, B6, tiamin (B1), riboflavin (B2) in folno kislino (B9).
V cvetači so tudi minerali kalij, magnezij, fosfor, kalcij in železo. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in ravnotežje elektrolitov, magnezij je ključen za zdrave kosti in mišice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA, kalcij je pomemben za zdravje kosti in železo je potrebno za tvorbo hemoglobina in prenos kisika v telesu.
Vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavo in zdravje črevesja. Prehranske vlaknine prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in pripomorejo k občutku sitosti. In nenazadnje so v njej različne fitokemikalije, kot so indoli, sulforafan in flavonoidi. Te spojine imajo antioksidativne, protivnetne in protitumorske lastnosti, ki pomagajo pri zaščiti pred nekaterimi boleznimi.
Sestavine za cvetačno juho s krompirjem in korenčkom
- 1 srednje velika cvetača
- 3 srednje veliki krompirji
- 2 majhna korenčka
- oljčno olje
- muškatni orešček
- žafranika
- sol
- poper
Postopek
1Korenček in cvetačo operemo in narežemo (cvetačo razdelimo na čim manjše cvetke). Krompir olupimo in narežemo na kocke.
2V posodo damo olje in na njem malce popražimo korenček. Dodamo cvetačo in krompir ter zalijemo z vodo. Začinimo s soljo, z muškatnim oreščkom in žafraniko ter dodamo poper.
3Kuhamo, dokler krompir in cvetača nista kuhana, to je ponavadi 20 minut. Cvetačno juha s krompirjem serviramo še vročo.